Omul cel tainic al inimii  

0
195
eleganțaDacă cele interioare ale omului sunt bine puse la punct, atunci și în afară se va răsfrânge buna rânduială a inimii.

Eleganța trebuie sa avem in suflet si gandire. Cumințenia și bunul gust al unei conduite perfecte ni se îmbie chiar de Mântuitorul, prin cuvintele: ,,Uitați-vă la Mine!”

– Părinte, de ce se face caz, în unele mănăstiri, de vestimentație, de faptul că nu ai ce intra în Biserică, dacă nu te speli pe mâini, etc.?

– Nu cele din afară te murdăresc. Degeaba te speli  pe mâini, dacă cele dinlăuntru nu le ai laminate, încărcate de Hristos, care să fie permanent găzduit, dorit și susținut ca oaspete. Iar dacă vei avea înlăuntru ce trebuie, în afară e normal să se vadă la ce ții tu anume, e normal să se răsfrângă buna ta rânduială din inimă.

– E nevoie să umbli îmbrăcat neglijent, sa nu afisezi eleganța, prin asta lăsându-se impresia că nu te preocupă decât cele duhovnicești?

– Nu e cazul să indispui pe nimeni cu prezența ta dezordonată. Avem pilda celui chemat la nuntă: Ce cauți îmbrăcat așa?– îl întreabă Mântuitorul și l-a scos afară. Sigur, asta nu va fi fost numai referitor la haine, ci la tot felul lui de comportament, pe care l-a avut la masă, dar totuși se leagă și de modul său neglijent îmbrăcat.

– La serviciu, am o funcție de răspundere și trebuie să mă îmbrac elegant.

– Este și nu este cazul să te aperi pentru faptul de a fi elegant. Există o anumită eleganță, a unui mod simplu, dar corect, din care să nu se observe neglijența față de tine însuți ci să se vadă faptul că tu Îl reprezinți, între oameni, prin ținuta ta, pe Cel găzduit în tine. De aceea se și îmbracă preoții în odăjdii, la slujbă, odăjdiile fiind semn al unei ținute deosebite, pentru ca să devină o mărturie, ținuta exterioară, cu ceea ce au ei înăuntrul inimii, dar asta e altceva.

În general, eleganța se afișează pentru a-i cuceri pe cei pe care vrei să-i determine mai ușor să te asculte, sau vrei să reușească, în relațiile cu ei, afacerile tale. Desigur, dacă numai așa te accept, te duci, într-o oarecare măsură, cu ținuta respectivă, dare u cred că poate fi, în locul acelei eleganțe exaggerate, o eleganță de altă natură, care impune tot așa de bine ca și aceea multicoloră. Se poate și altfel, deci, să mărturisești valoarea gândirii tale, că e condusă de Cine e condusă, pentru ca cei din jur să știe că tu ai o părere corectă despre oameni, nu una defavorabilă. Linia de mijloc, sau cum se intitulează o sculptură de-a lui Brîncuși: ,,Cumințenia pământului” este de căutat întotdeauna și această cumințenie și bun gust, al unei conduite perfecte, ni se îmbie chiar de către Mântuitorul când ni se adresează: ,,Uitați-vă la Mine!

Părintele Miron Mihăilescu ,,Cum să te rogi neîncetat”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here