Efectul „Homer Simpson”, confirmat de cercetători

0
129

homer-panicOamenii de știință au confirmat că acţiunea de a rememora duce la uitarea unor amintiri similare, dar irelevante. Cercetătorii spun că au observat pentru prima dată „efectul Homer Simpson” în creierul oamenilor. 

Într-un episod din serialul „Familia Simpson” (The Simpsons), Homer îi explică soţiei sale de ce nu se prinde educaţia de el: „De fiecare dată când învăţ ceva nou, chestii mai vechi sunt împinse afară din creierul meu. Mai ţii minte când am făcut cursurile alea de produs vin şi am uitat să conduc?”

Folosind scanări RMN şi teste comportamentale, experții au arătat că recuperarea unor amintiri vizuale duce la uitarea unor amintiri similare. Studiul sugerează că acţiunea de a rememora experienţe trecute ne-ar putea afecta abilitatea de a ne aminti evenimente similare.

La experiment au participat 24 de voluntari cărora le-au fost arătate mai multe imagini, asociate cu anumite cuvinte. De exemplu, cuvântul „nisip” a fost asociat cu o fotografie a lui Marilyn Monroe şi cu o poză a unei pălării. Ulterior, voluntarii au fost supuşi unei scanări RMN, în timp ce încercau să-şi amintească imaginile cu care fuseseră asociate cuvintele.

Astfel că după trei-patru încercări, „pălăria” a dispărut din memoria voluntarilor, oamenii amintindu-și doar de Marilyn Monroe. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre un mecanism de adaptare prin care creierul maximizează probabilitatea de a imprima doar cea mai relevantă informaţie.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.