Degradarea plasticului în mare. Efecte negative asupra sănătăţii?

0
767

Nanoparticulele de polistiren care rezultă din degradarea naturală a plasticului modifică proprietăţile membranei celulare şi activitatea anumitor proteine.

Câţiva cercetători francezi şi-au propus să studieze posibilele consecinţe asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor. Rezultatul studiului demonstrează modificări în structura acestor proteine, care pot avea un impact major asupra activităţii proteinelor din componenţa lor.

Efectele negative ale plasticuluiStatisticile realizate în 2012 ne indicau o producţie anuală de mase plastice de aproximativ 280 milioane de tone, referindu-ne doar la Franța, producţie care este în creştere în momentul de faţă. Plasticul, folosit în general la ambalaje, reprezinta o parte considerabilă din deşeurile aruncate în mare. Ori, după zeci de ani de descompunere, acest plastic se regăseşte sub formă de mici particule, mai exact nanoparticule. Efectele acestora asupra sănătăţii sunt încă necunoscute.

Iată motivul pentru care cercetătorii francezi de la Inserm (Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală) au decis să cerceteze efectele nanoparticulelor de polistiren asupra membranei celulare. În acest scop au creat un model informatic de membrană celulară. Acesta conţine trei tipuri de lipide prezente în cantitate mare în membrane, precum proteinele. „Acest model este incomplet. Dar, el simulează îndeaproape proprietăţile de bază ale unei membrane celulare. Acesta are un aspect de piele de leopard, cu zone galbene suple şi zone negre mai rigide” (co-autorul lucrării, Luca Monticelli).

Cercetătorii au integrat în acest model „in silice” nanoparticulele de polistiren pentru a observa efectele.

„Nanoparticulele de plastic sunt foarte hidrofobe. Ele prezintă o puternică afinitate faţă de lipide, odată ajunse în membrane se simt bine şi rămân aici”. S-a constatat o diminuare a vitezei de deplasare a proteinelor în membrană, o subţiere a structurii globale şi o stabilizare a domeniilor specifice, numită „rafts”. Aceste domenii sunt, în mod normal mobile. Ele joacă un anume rol în numeroase procese biologice, ca şi în anumite patologii: infecţii virale, cum ar fi gripa sau sida, maladia Alzheimer sau encefalopatii, cum este Creutzfeldt-Jacob.

Acest studiu relevă faptul că nanoparticulele polistirenului sunt capabile să modifice proprietăţile membranelor şi să afecteze atât activitatea proteinelor din membrane, cât şi funcţia lor. Se cercetează, în continuare dacă aceste modificări au efecte negative asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător.

Sursa: inserm.fr

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.