Conservarea valorilor şi transmiterea lor se realizează prin educaţie care, în această ipostază, reprezintă instituţia constituirii şi transmiterii eredităţii sociale, a culturii şi civilizaţiei. Sistemul educativ trebuie să implementeze strategii educative, dezvoltând astfel mecanisme, care ajută la crearea unor obiective, norme de comportament în societate, valori naţionale, dezvoltare profesională şi modelare a personalităţii tinerilor.
Arta poate fi folosită pentru autoeducare, comunicare şi integrare socială.
Dar, deşi rolul educaţiei prin artă este extrem de important atât pentru prezentul, cât şi pentru viitorul societăţii, educarea prin artă nu este o prioritate în România contemporană.
Rămâne ca acest lucru să şi-l asume promotorii culturali conştienţi de importanţa pentru evoluţia societăţii româneşti a familiarizării cu actul cultural al tinerilor.
În acest scop, în 26 iunie anul curent, la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgaului, a fost finalizată prima etapă din cadrul proiectului educaţional în colaborare cu Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”.
Acest proiect a demarat la începutul lunii iunie 2013, la iniţiativa doamnei profesoare Constanţa Neuc, director al Liceului „Radu Petrescu”, şi a profesorului dr. Marcel Lupşe, maestrul picturii contemporane.
Datorită sprijinului material şi financiar al domnului senator Dorin Dobra, al Asociaţiei „Învierea” din Susenii Bârgăului, Comitetului de părinţi şi fondurilor proprii ale cadrelor didactice implicate în proiect, pe parcursul a 7 zile s-a desfăşurat activitatea taberei de creaţie la care au participat 10 dintre elevii liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba”.
Aceştia, sub atenta îndrumare a maestrului Marcel Lupşe, au realizat două compoziţii de 10, respectiv 5 metri pătraţi, prin tehnică Al Secco.
Prin pictura Al Secco se înţelege un gen de pictură murală, cu caracter monumental ca şi Al Fresco, dar, spre deosebire de aceasta, se execută pe tencuiala uscată, de unde îi vine şi numele.
Cele două lucrări vor putea fi admirate de la începutul anului şcolar 2013 – 2014, odată cu finalizarea şi darea în folosinţă a noului corp de clădire al liceului „Radu Petrescu”.
Proiectul educaţional încheiat între cele două instituţii de învăţământ preuniversitar se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, pentru a dezvolta şi cultiva talentul tinerilor celor două şcoli, în spiritul promovării artei şi culturii româneşti.
Sursa Mesagerul de Bistriţa – Năsăud
V-ar putea interesa şi aceste articole