Vineri, 19 decembrie 2014, începând cu ora 10:00, în sala de conferințe a Hotelului Ceahlău din Piatra-Neamț, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Economia socială e șansa ta”. Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile prin dezvoltarea cooperării între structuri economice sociale nou-create în vederea promovării și asigurării unei societăți incluzive și coezive.
Activitățile din cadrul proiectului „Economia socială e șansa ta” se vor desfășura în regiunile Centru (Alba, Sibiu, Mureș, Covasna, Brașov, Harghita) și Nord-Est (Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui, Botoșani).
Ele se adresează unei game largi de beneficiari: persoanele de etnie romă (260 de persoane); familiile care au mai mult de doi copii (260 de persoane); familiile monoparentale (160 de persoane); persoanele care au părăsit timpuriu școala (240 de persoane); persoanele care trăiesc din venitul minim garantat (320 de persoane); managerii structurilor economice sociale (40 de persoane). La acest eveniment au participat și doi reprezentanți ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești: Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale și Agafia-Ramona Roșu, asistent social.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut doamnei Aurelia Simionică, viceprimar al Municipiului Piatra-Neamț.
„Mi se par genul ideal de proiecte pentru situația actuală din regiunea nord-est… Este nevoie de cooptarea cât mai multor cetățeni care în momentul de față își doresc o calificare și un loc de muncă. Chiar prin socializare se poate schimba optica și perspectivele.
Autoritățile locale nemțene au fost implicate în astfel de proiecte, prin care se urmărește integrarea cetățenilor și dezvoltarea economică a regiunii. Consider că este nevoie de aceste programe în realitatea concretă în care trăim. Ele trebuie să acționeze în profunzime, mai ales pentru categoriile dezavantajate și vulnerabile.
Noi avem datoria nu doar de a întreprinde aceste proiecte, ci trebuie să ne asigurăm de finalizarea lor.
Trebuie să reușim să recuperăm cât mai mulți din cetățenii care în momentul de față își caută un loc de muncă. Aceasta se va face atât pentru binele lor, cât și pentru binele comunității în care trăiesc. Există un efort important din partea Primăriei Piatra-Neamț pe partea de protecție socială. Riscul cel mare este ca această problemă să se extindă și să afecteze și alte aspecte, cum ar fi educația și civilizația. De aceea, îmi doresc ca aceste proiecte să aducă în mijlocul normalității cât mai mulți oameni care au nevoie de acest sprijin”, a declarat doamna viceprimar al Municipiului Piatra-Neamț.
După o scurtă prezentare a implementatorului acestui proiect, S.C. Getico Systems S.R.L., a urmat prezentarea avantajelor și oportunităților oferite de economia socială în contextul socio-economic românesc actual. Economia socială este o parte a economiei; ea este alcătuită din organizații private care îndeplinesc patru caracteristici: obiectivul de a servi membrilor comunității și nu de a face profit; managementul autonom, proces democratic de luare a deciziilor; întâietatea indivizilor și muncii asupra capitalului în distribuirea veniturilor. Printre principiile de bază ale economiei sociale se numără superioritatea individului și a obiectivelor sociale asupra capitalului; participarea voluntară și deschisă; combinarea interesului membrilor cu interesul general; managementul autonom și independența față de autoritățile publice.
A doua parte a evenimentului a inclus exemple de bune practici europene și autohtone de înființare și funcționare a structurilor de economie socială, dar și prezentarea activităților care se vor desfășura în cadrul proiectului.
Avantajele aplicării conceptului economiei sociale în România includ contribuțiile la formarea de noi mentalități pentru mediul socio-economic local; la construcția unei economii producătoare de coeziune socială; la dezvoltarea flexibilității în domeniul incluziunii sociale.
„Economia Socială e șansa ta” este un proiect cofinanțat de Fondul Social European „Investește în Oameni” prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Mihai Parfeni
Jurnal Spiritual