Iluziile îi pot păcăli și pe orbi

0
152

ecolocațiaÎn lumea animală există diferite specii care folosesc ecolocația: cetaceelele, liliecii, unele păsări și o specie de mamifere mici, precum cârtiţa. De asemenea, o serie de studii demonstrează că și nevăzători folosesc cu succes ecolocaţia, pentru a percepe lumea înconjurătoare.

Un nou studiu demonstrează că persoanele care folosesc ecolocația, pot experimenta o percepție falsă asupra obiectelor.

Ele sunt asemănătoare celor cu probleme de vedere, după cum informează New York Times.

Gavin Buckingham, lector de psihologie la Universitatea Heriot-Watt din Scoția, și colegii săi de la Universitatea din Western Ontario au făcut un studiu în care au cerut celor 10 subiecți să ridice trei șiruri de cutii cu greutăți identice, dar de dimensiuni diferite.

Persoanele cu probleme de vedere au căzut în plasa a ceea ce autorii studiului au numit „iluzia dimensiune-greutate”. Din punctul lor de vedere, cutiile cu dimensiuni mai mari, au fost mai ușoare.

Psychological Science

Subiecții complet orbi care au ridicat fiecare dintre cele trei șiruri de cutii nu au experiementat iluzia. Ei au presupus corect greutatea cutiilor. Cu toate astea, subiecții care s-au bazat pe ecolocație, înainte de a ridica cutiile, au căzut în aceeași capcană ca și subiecții cu deficiente de vedere și au judecat greșit greutățile.

Studiul, publicat în revista Psychological Science, sprijină alte cercetări. Acestea sugerează că tehnicile de ecolocație pot stimula creierul în moduri care seamănă cu cele vizuale. „Aceasta înseamnă că este mai mult decât un instrument funcțional”, a spus dr Buckingham. Ecolocația „nu i-a ajuta să aprecieze arta sau diferența dintre culoarea roșie și culoare albastru, dar am făcut un pas în această direcție.”

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here