Sfaturi pentru viitor

0
415

Cum rostiţi mesaje care să determine decizii acum pentru viitor? Cum determinaţi pacientul să urmeze un tratament până la capăt? Ce le oferiţi celor ce refuză ideea vaccinării anti gripale? Cum puteţi folosi această perioadă în care au „înflorit” virozele pentru a fi de folos pacienţilor oferindu-le sfaturi, educându-i, vânzând remedii, cum ar fi echinacea,  pentru păstrarea sănătăţii?

Bună să vă fie inima!

Iată ce am auzit de curând de la două cunoştinţe:

„Da, nu mi-a mai răcit din primăvară. A fost toată vacanţa bine. Am zis că i-a mai crescut şi lui imunitatea, dar după 2 săptămâni de şcoală e gata răcit cobză. După ce se face bine, merg la farmacie să întreb fetele ce-mi recomandă…De vaccin nici nu se pune problema! El nu se lasă înţepat, iar eu n-am încredere în vaccinuri, mereu le scapă ăstora câte o tulpină”.

„Am primit un articol pe e-mail împotriva vaccinurilor. Zău dacă mai am încredere, am auzit că au apărut şi cărţi pe tema asta! Nici nu ştiu ce să fac, n-am timp să stau coadă la medic. Sper să aflu câte ceva de pe net… Tu ce zici, că n-aş lăsa piticii chiar fără nimic toamna asta, să nu înceapă iar cu viroze şi bronşite?”

Povesti despre plante medicinale: echinacea, gheara pisicii si alte remedii pentru evitarea vaccinarii

În caz că vă sună cunoscut şi pentru că în august şi în septembrie nu au venit la dumneavoastră toţi părinţii prevăzători să vă ceară sfatul cum să-şi păstreze copiii sănătoşi la începutul perioadei reci şi la reintrarea în comunităţi; sunt şi persoane reticente la vaccinare, m-am întrebat ce aş face uaca as lucra într-o farmacie.

Aş putea investi timp şi energie în a promova beneficiile vaccinării. (m-aş documenta zdravăn) Chiar acum a început sezonul, e perioada ideală pentru aşa ceva sau, pentru cei reticenţi, aş face altceva.

Ce altceva? Aş citi cele mai recente  articole despre imunostimulare – avantaje şi limitări şi m-aş duce în detaliu cu documentarea despre imunomodulare, mai ales că sunt mulţi specialişti în pediatrie care sunt deja adepţii acestui concept. Ce-aş face dacă n-am timp să citesc atât? Aş invita câţiva reprezentanţi medicali specializaţi în astfel de produse să mă instruiască. Le-aş spune: „Uite, eu sunt pacientul, învaţă-mă ce să fac, cum, de ce şi pentru ce, cât mai convingător. Care e povestea ta?” – calea scurtă. Vă invit ca într-un moment de răgaz în aceste zile să alcătuiţi o listă cu produsele pe care le puteţi recomanda pentru prevenţie sau ca tratament incipient – imunostimulare şi imuno-modulare – şi să vă gândiţi la povestea pentru fiecare produs plecând de la următoarele criterii:

– Cui se adresează – tipuri de clienţi (prefer să mă gândesc la ei în termeni de clienţi, înainte de a fi pacienţi);

-în ce context se administrează – unde, când, de cine, ce e necesar pentru administrare (instrumente, condiţii);

Echinacea angustifolia

Echinacea angustifolia

Echinacea purpurea

Echinacea pururea

– ce are de făcut exact şi ce altceva mai poate face (ce potenţează efectul) clientul

– cum face clientul să aibă efectul asigurat şi garantat (se iau dozele la intervale regulate, anumite cantităţi, evită anumite asocieri etc.); cum ştie că e în regulă sau nu;

– ce e important să ştie clientul, să creadă, ca să consolideze prin propriul comportament şi prin propria gândire efectul remediului;

– ce efecte benefice colaterale are tratamentul recomandat – ce se evită, ce se câştigă, cine alcineva va avea de câştigat sau nu va pierde;

– ce câştigaţi recomandând şi vânzând acele produse.

Apoi aş grupa produsele astfel încât clienţilor care preferă să aleagă să le pot oferi mai multe opţiuni. De exemplu, produsele cu echinacea la un loc, cele cu gheara pisicii la un loc, cele cu pelargonium sidoides la un loc etc.

Fiecare substanţă activă are o poveste.

Oamenii iubesc poveştile şi unii sunt dispuşi să asculte. Astfel încât, în ultima treime a lunii, când plafonul s-a consumat demult, sau la ghişeele de recomandări unde promovaţi OTC-uri şi suplimente nutritive, aceste poveşti aduc vânzare şi numerar, aduc un client care va reţine povestea şi o va spune mai departe, aducând clienţi noi.

În Africa de Sud, la tribul Zulú, începe povestea pelargonium sidoides, o rudă a muşcatei… este dusă în Anglia secolului al XIX-lea, reapare în Germania secolului X-unde încep cercetările… şi povestea poate continua cu mecanismul de acţiune a acestui imunomodulator care atrage metafore frumoase… Intensificarea mişcării ciliare care scade aderenţa celulelor virale sau bacteriene la nivelul mucoaselor ar putea fi asemănată cu un patinoar şi imaginaţia dumneavoastră poate dezvolta mai mult şi mai mult…

În felul acesta daţi mamei povestea ca un instrument valoros pentru a ajuta copilul să fie compliant la tratament.

El trebuie să fie convins că acea săptămână de tratament îi este de folos şi, de ce nu, să spună povestea şi altor copii.

La triburile de indieni nord-americani începe povestea echinacea angustifolia; continuă în perioada medicinei eclectice din America secolului al XIX-lea şi ajunge în zilele noastre…

Indienii peruani foloseau gheara pisicii (uncaria tomentosa) de mai bine de 2000 de ani… şi acest tratament naturist a fost studiat de cercetătorii peruani, chinezi şi suedezi pentru a ajunge la…

… şi lista poate continua, iar traista cu poveşti capătă volum, pentru că povestea la poveste trage şi clienţii vă vor alimenta şi ei cu noi poveşti.

Chiar acum când citiţi acest articol poate înflori un zâmbet. Aduceti-va aminte că aţi lămurit mulţi oameni spunând poveşti sau dând exemple grăitoare, din viaţa de zi cu zi, care de cele mai multe ori încep cu expresia „… e ca şi cum…”.

Mi-aduc aminte de siropurile cu gust neplăcut pe care fiul meu avea nevoie să le înghită când era mic în perioadele de boală. Fiecare sirop avea povestea lui. Un mucoreglator care scădea aderenţa bacteriilor la mucoasa traheei devenea siropul ce face ca bacteriile să se dea cu sania pe traheea lui, scăpând astfel de o boală mai lungă, mai grea şi de supărarea că nu-şi vede prietenii de la grădiniţă.

Plantaţi seminţele succesului

Când clientul s-a hotărât ce cumpără dintre recomandările dumneavoastră, plantaţi ideile despre succesul tratamentului cu acel remediu. Intr-o formulă elegantă spuneţi-i ce nu pierde şi ce câştigă urmând acel tratament la timpul prezent.

De exemplu, aţi recomandat unei mămici un preparat ce conţine pelargonium sidoides. Aţi spus eventual şi povestea frumoasă a acestei plante. Clienta acceptă. Ii spuneţi: „întrebaţi copilul în fiecare zi despre ceilalţi copii din clasă – dacă cineva lipseşte că e bolnav; dacă sunt copii care vin la şcoală şi strănută sau tuşesc. Când aflaţi despre aşa ceva sau dacă deja copilul dumneavoastră începe să strănute, să-l usture în gât sau să aibă nasul înfundat, la primul semn, începeţi să-i administraţi această soluţie (şi aici, conform codului de bune practici, specificaţi exact dozajul, câte picături în câtă apă, de câte ori pe zi) şi continuaţi timp de 5-7 zile.

In cazul în care doar copiii din jurul său se îmbolnăvesc, copilul dumneavoastră rămâne sănătos.

Dacă a luat deja răceala, observaţi că după două zile de la administrare simptomele se reduc; boala nu se complică aşa cum aţi păţit altădată (iar dacă totuşi se agravează, consultaţi rapid medicul – replică obligatorie); rezistenţa copilului creşte semnificativ. Aceasta înseamnă că fie rămâne sănătos deşi ceilalţi din jurul său răcesc, fie se măreşte intervalul dintre răceli, fie face forme din ce în ce mai uşoare de boală.

Evitaţi absenţele, de multe ori poate nu are cine să stea cu el acasă; evitaţi medicamente cu grad mai ridicat de toxicitate; scăpaţi de cheltuieli suplimentare şi de stresul că aveţi copilul bolnav o perioadă lungă. Vă recomand să luaţi toţi membrii familiei acest preparat (spuneţi brandul aici) când unul din membri răceşte. Pentru adulţi, doza este de… pic./zi, aceeaşi perioadă. E important să aveţi mereu un flacon în casă pentru a putea lua la primul semn şi să vă ajungă până veniţi la noi să-l luaţi pe următorul”.

Revista Farmacist.ro, nr. 122, octombrie 2008

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here