Omul este supus unor ritmuri biologice, cum este cel de veghe-somn sau activitate-odihnă, care se desfășoară ciclic într-o zi sau într-un număr mai mare de zile, cu perioade de ascendență și descendență cum este cazul cu cele privind starea fizică, afectivă și intelectuală.
Vom începe cu ciclul veghe-somn care, după vederile medicinei antropozice, este deosebit de important, fiind una din principalele condiții de păstrare a sănătății.
Știm că în trupul omului funcționează trei sisteme de organizare; cel nervos și senzitiv, cu centrul în cap, care este al reprezentării, tot ce se percepe prin simțurile sale devin imaginea și care are capacitatea să-și reprezinte imagini independent de faptul că simțurile îi trimit sau nu semnale, fiind un sistem al veghei și al distrucției.
La polul opus avem sistemul metabolic și de deplasare, cu central în abdomen, care este cel al materiei….fiind caracterizată printr-un repaus constructiv.
Ca intermediar al acestor sisteme care acționează prin simpatie și antipatie, este sistemul ritmic, amplasat în inimă, care cu ajutorul sângelului și respirației, încearcă să mențină un echilibru între cele două sisteme antagoniste aflate la poluri opuse.
Dacă sistemul nervos și sensitiv care încalcă echilibrul este predominant, atunci starea de veghe se mărește și în același timp sistemul metabolic face un efort de funcționare ceea ce conduce la nevroze de organ și apoi la boli organice; dacă însă echilibrul este suspendat în favoarea sistemului metabolic, apare obezitatea, diabetul zaharat, îndeobște suferințele metabolice.
Acesta este numai un aspect care pledează pentru un cât mai bun echilibru între alternanța veghe-somn.
Există o hipersomnie, când dormim mai mult decât este necesar – și obișnuim când trebuie să recuperăm nopți nedormite sau un somn superficial și întrerupt este un simptom al unor afecțiuni, mai ales cele însoțite de febră, dar și un refugiu la unele stări psiho-morale negative, când nu vrem să ne gandim sau să știm absolut nimic.
Există o insomnia care poate fi provocată de lipsa unor condiții care favorizează un somn adânc și odihnitor sau de o tensiune psiho-morală puternică , care se situează într-o continuă pândă a derulării evenimentelor pe care le anticipăm de multe ori ireală sau nu, atât de periculoase pe care le considerăm.
Rețetele frumuseții, de Viorel Olivian Pașcanu
Jurnal Spiritual