Durerea de cap – cum o amelirorăm

0
1055

cefaleeÎn această lume stresantă plină de ambuteiaje rutiere, termene-limită şi viteză, nu este de mirare că ne găsim ocazional în situaţia de a lua un analgezic. Pentru un caz serios de cefalee (durere de cap), luaţi două tablete de 500 mg de paracetamol sau două tablete de 200 mg de ibuprofen. Aspirina este, de asemenea, un analgezic eficient, dar nu este indicată pentru cei cu vârsta sub 16 ani sau care au alergie la aspirină. Cu toate acestea, analgezicele nu sunt decât o parte a soluţiei. Există mult mai multe lucruri pe care le puteţi face pentru a vă ameliora o durere de cap.

Ce este în neregulă

Specialişii au identificat o parte dintre principalele tipuri de cefalee. Cefaleea de tensiune pare a fi provocată de contracţii musculare la nivelul capului şi gâtului, fiind caracterizată printr-o presiune slabă şi constantă. Migrenele îşi au originea în construcţia şi dilatarea vaselor de sânge de la nivelul capului. Ele provoacă o durere vibratorie, însoţită deseori de greaţă şi sensibilitate la lumină sau zgomote. Agonizanta cefalee de tip „ciorchine” este frecvent provocată de consumul de alcool sau de fumat. Este un fenomen episodic apărând grupat, urmată de perioade de remisie.

Folosiţi presopunctura

Cu o mişcare fermă, circulară, masaţi zona de tegument dintre baza degetului mare şi cea a degetului arătător. Continuaţi masajul timp de câteva minute, apoi schimbaţi mâna şi repetaţi până când durerea dispare. Experţii în presopunctură denumesc această zonă LIG4 şi susţin că este legată de zone din creier în care îşi au originea durerile de cap.

Încălziţi si răciţi

Fie că vă vine să credeţi sau nu, scufundarea picioarelor în apă caldă vă va ameliora durerea de cap. Atrăgând mai mult sânge în zona inferioară a corpului, baia caldă a picioarelor va micşora presiunea asupra vaselor de sânge de la nivelul capului. În cazul unei dureri mai serioase, adăugaţi în apă şi puţină pudră de muştar. Pentru o durere de cap provocată de tensiune musculară, puneţi o compresă caldă pe frunte sau pe ceafa. Căldura vă va ajuta să vă relaxaţi muşchii tensionaţi.

S-ar putea să sune ca o contradicţie, dar puteţi să urmaţi tratamentul cu căldură (sau să îl înlocuiţi) folosind o compresă rece pe frunte, înfăşuraţi câteva cuburi de gheaţă într-o cârpă curată sau folosiţi o pungă de mazăre ţinută la congelator înfăşurată într-un prosop. Temperatura scăzută face ca vasele sanguine să se contracte şi, atunci când fac asta, ele încetează să mai exercite presiune asupra nervilor sensibili. Pentru că durerea de cap îşi are originea în nervii din spatele gâtului, încercaţi să mutaţi compresa rece la nivelul muşchilor de la baza craniului.

Iată o alternativă la o compresă rece: scufundaţi-vă mâinile în apă foarte rece şi ţineţi-le cât de mult puteţi. Cât aveţi mâinile scufundate în apa rece, deschideţi şi închideţi în mod repetat pumnii. Acest

tratament funcţionează datorită aceloraşi principii ca şi compresa pe cap – temperatura scăzută determină îngustarea vaselor dilatate.

Încercaţi cu cofeină

-Beţi o cană de cafea tare. Cofeina reduce inflamaţia vaselor de sânge şi, astfel, vă poate ajuta să scăpaţi de durerea de cap. Din acest motiv, cofeina este un ingredient în unele analgezice foarte puternice de tipul antinevralgicului. Dacă sunteţi deja un consumator constant de cafea, nu faceţi acest lucru. Sevrajul la cofeină poate provoca cefalee, creând un cerc vicios.

Faceţi ceva constructiv

-Legaţi-vă o eşarfa, o bentiţă sau o cravată în jurul capului, apoi strângeti-o până la punctul în care simţiţi presiune pe toată circum-feriţa capului. Reducerea afluxului sanguin poate ajuta la eliminarea durerii cauzate de vase de sânge inflamate. Puteţi înmuia bentiţa în oţet, un remediu tradiţional pentru astfel de situaţii.

Amelioraţi durerea cu levăntică si mentă

-Anumite uleiuri esenţiale – în special cel de levănţică – pot să fie de ajutor în reducerea încordării şi a durerii provocate de o migrenă. Faceţi un masaj uşor pe frunte şi tâmple cu puţin ulei de levănţică, apoi întindeţi-vă şi bucuraţi-vă de mirosul relaxant. Pentru confort maxim, staţi într-o cameră răcoroasă, liniştită şi întunecată. Cu cât puteţi sta mai mult timp în poziţie orizontală şi liniştit respirând aroma, cu atât mai bine.

Pe lângă uleiul de levănţică – sau în locul lui – folosiţi ulei de mentă. Mentolul pe care îl conţine poate ajuta la eliminarea unei dureri de cap. Aroma sa mai întâi stimulează, apoi relaxează nervii care provoacă durerea.

-Dacă aveţi un vaporizator, combinaţi şapte picături de ulei de le -vănţică şi trei picături ulei de mentă. La fel de bine puteţi să încercaţi să folosiţi câteva picături de ulei de mentă pe o batistă. Inhalaţi profund de câteva ori.

– Puneţi pe pleoapele închise sau pe frunte două pliculeţe de ceai de mentă umezite, ţinându-le timp de cinci minute.

Ar trebui să-mi sun medicul?

O durere ocazională de cap nu ar trebui să vă îngrijoreze. Dar o durere brusc instalată, puternică, sugerează un lucru mai grav. Solicitaţi imediat ajutor dacă aveţi o durere de cap chinuitoare însoţită de tulburări de vedere, sau dacă brusc aveţi dificultăţi să vă mişcaţi o parte a corpului. Acelaşi lucru este valabil şi dacă aveţi febră, aveţi gâtul înţepenit sau probleme în exprimare sau sunteţi confuz, în special dacă tocmai aţi suferit un traumatism la cap. Ar trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi trei sau mai multe episoade într-o săptămână sau dacă ajungeţi la concluzia că luaţi analgezice zilnic, sau aproape zilnic.

Ştiaţi că?

Folosirea frecventă a aspirinei sau a ibuprofenului poate cauza migrene „de rebound” care se declanşează imediat ce o doză începe să îşi piardă efectul. Este cel mai bine să încetaţi să depindeţi de aceste analgezice, chiar dacă la început s-ar putea să aveţi dureri.

Consumaţi ceva calmant

Ghimbirul are propărietăţi inflamatorii, fiind folosit de mult timp ca remediu pentru durera de cap. Pentru a prepara o soluţie eficientă, zdrobiţi jumătate de linguriţă de ghimbir, amestecaţi-o într-un pahar cu apă şi consumaţi-o. Alternativ, puteţi să turnaţi o cană de apă fierbinte peste o linguriţă de ghimbir proaspăt zdrobit, lăsaţi ceaiul să se răcească puţin şi beţi-l. Ghimbirul este eficient în special împotriva migrenelor, deşi modul în care acţionează nu este înţeles pe deplin. Ceea ce ştiu medicii este că ghimbirul acţionează asupra prostaglandinelor, substanţele asemănătoare hormonilor care provoacă inflamaţiile din organism. Ghimbirul ajută şi la controlul stărilor de greaţă care însoţesc de atâtea ori migrenele.

Migrenele

Migrenele sunt caracterizate printr-o durere de cap puternică, pulsatilă, deseori acompaniată de greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină sau probleme de vedere. Doctorii nu sunt siguri în legătură cu cauzele migrenelor, dar cred că este vorba de dilataţia şi constricţia anormală a arterelor care furnizează sânge creierului. Problema pare să fie ereditară. Există mulţi factori declanşatori posibili, inclusiv sensibilitatea faţă de anumite alimente sau aditivi alimentari, stresul, fluctuaţiile hormonale în timpul ciclului menstrual, anticoncepţionalele orale, sevrajul de cofeină, schimbări ale vremii, lumina puternică şi anumite mirosuri. Migrenele sunt mai frecvente la femei faţă de bărbaţi.

Este mai uşor să preveniţi o migrenă decât să o trataţi. Încercaţi aceste metode:

-Evitaţi alimentele care au un conţinut ridicat de tiramină, un aminoacid. Astfel de alimente „declanşatoare” includ carnea procesată, cum ar fi salamurile şi cârnaţii, brânzeturile maturate cum este brânza Cheddar, alunele şi nucile. Ciocolata şi vinul roşu, alte alimente „declanşatoare” notorii, sunt de asemenea bogate în tiramină.

-Planta Tanacetum parîhenium (iarba moale) poate reduce intensitatea şi frecvenţa migrenelor. Luaţi 250 mg de extract (standardizat pentru a conţine 0,4% parthenolidă) în fiecare dimineaţă. S-ar putea să dureze câteva luni până când aceasta proaspete sunt de asemenea eficiente, dar ele pot provoca ulceraţii bucale, aşa că este cel mai bine să fie mâncate ca sendviş, între două felii de pâine.

-Uleiul din seminţe de in este bogat în acizi graşi esenţiali, care ajută organismul să producă mai puţine prostaglandine, substanţe chimice care determină constricţia vaselor sanguine. Luaţi una până la două linguriţe pe zi. Cumpăraţi ulei de in presat la rece şi ţineţi-l în frigider pentru a-l proteja de lumină şi căldură. Puteţi să-l consumaţi într-un cocktail sau adaugându-l la salată.

-Deşi specialiştii nu sunt siguri de mecanismul prin care acţionează vitamina B2, riboflavina poate ajuta la prevenirea migrenelor. The Food Standards Agency recomandă o doză maximă de 40 mg pe zi, deşi doza eficientă folosită în testele pentru profilaxia migrenelor este mult mai ridicată – 400 mg – fără a prezenta efecte secundare.

-De asemenea, un supliment cu magneziu s-ar putea să fie de ajutor. Unele studii au raportat că simptomele au fost ameliorate prin administrarea unei doze de 200 mg pe zi. Dar dacă luaţi magneziu, adăugaţi şi 500 mg de calciu – dezechilibrul dintre cele două minerale poate reduce efectele benefice. Cele două suplimente nu ar trebui să fie luate împreună, ci la un interval de cel puţin trei ore

-La primul semn de migrenă, mâncaţi 1-2 grame de ghimbir proaspăt zdrobit sau o bucată de 1 cm de rădăcină proaspătă. Cercetătorii danezi au descoperit că ghimbirul poate aiuta la prevenirea migrenelor prin blocarea prostaglandinelor.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here