Dumnezeu vorbește prin oameni – Pildă

0
441

credință adevăr oameniOamenii îndreaptă alți oameni – Pilda adevărului – Dumnezeu vorbește prin oameni – Drumul spre adevăr îl parcurgem greșind

Pilda adevărului

„A fost cândva un mare nevoitor care, săvârșind dumnezeiasca Liturghie, vedea alături de sine îngeri, dar nu era prea iscusit în dogme și, din simplitatea sufletului său, luase de la eretici rânduiala slujbei, de care se ținea fără să își dea seama că greșește.
Odată, la slujbă a venit un diacon priceput în învățătura credinței și bătrânul a săvârșit Liturghia cu el.
– Părinte, ce ai spus tu la slujbă nu se potrivește cu credința dreptslăvitoare, ci este luat de la eretici – a zis după aceea diaconul, însă bătrânul, care din nou văzuse îngeri în vremea slujbei, nu l-a luat în seamă.

– Greșești, părinte, Biserica nu primește așa ceva – a stăruit diaconul.
După atâtea mustrări, bătrânul văzând în ziua următoare, după obicei, îngeri, i-a întrebat:
– Iată ce-mi spune diaconul: adevărat să fie?
– Să asculți de dânsul că drept grăiește – i-au spus îngerii.
– Dar de ce nu m-ați îndreptat chiar voi?
– Dumnezeu a rânduit ca oamenii să fie îndreptați tot de oameni!”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Dumnezeu vorbește prin oameni

Se întâmplă „să nu vezi pădurea din cauza copacilor”, adică să existe în tine manifestări pe care ceilalți le văd cu ușurință în timp ce ție îți scapă. În astfel de momente este bine să accepți un sfat, un ajutor de la ceilalți, o vorbă care te îndrumă. Nimic nu este întâmplător, fiecare are rostul lui, fie că îl vede și îl conștientizează, fie că încă îl caută. Cei de lângă noi ne stau alături și ne sprijină și nu de puține ori se întâmplă să simți că ajutorul lor a venit chiar la momentul oportun.

Dumnezeu vorbește prin oameni și orice cuvânt care ajunge la tine își va găsi utilitatea în viața ta. El nu este la distanță, mai ales când ai nevoie, este chiar lângă tine, te poți bizui pe El, îți va da putere și suport. Cu ajutorul Lui, viața ta se reechilibrează și existența ta se îmbogățește. Păstrează oamenii în viața ta, spune-le deschis cât de mult îi apreciezi și vei primi de la ei sfaturi sincere, venite din inimă!

Drumul spre adevăr îl parcurgem greșind

Un sfat, o îndrumare, o idee primită de la cel de lângă tine îți pot deschide ochii. Să accepți că ai greșit nu este convenabil, dar este înțelept. Nu trebuie să insiști să ai dreptate întotdeauna, nu trebuie să vrei cu tot dinadinsul să-ți susții punctul de vedere. Mai ales dacă greșești. Unde tu nu vezi, altul poate clarifica, unde tu nu poți rezolva, altul te poate ajuta. E drept, adevărul poate fi văzut din mai multe unghiuri, uneori suntem subiectivi. Într-o chestiune se poate ca dreptatea să se împartă la doi. Pentru aceste cazuri există dialogul. „Până acum, oamenii n-au găsit un alt drum spre adevăr decât greșeala” (Nicolae Iorga). Nu te teme că greșești exprimând părerea ta, comunicarea și împărtășirea credințelor tale te vor duce aproape de realitate, de acel adevăr unic, care nu mai poate fi contestat.

Doamne ajută!

Te invit să citești și Rugăciunea.

Mihaela Mușetescu