Dumnezeu nu este absent

0
147

Dumnezeu nu este absent. Mai degrabă omul nu-L doreşte pe Dumnezeu în preaj­ma sa. Omul este cel ce se lipseşte de Dumnezeu, şi-aceasta din mai multe pricini. Una este nepăsarea. Oamenii nu au vreme pentru Dumnezeu. Sunt prea ocupaţi cu altele. Dumnezeu este absent din pricină că oamenii nu prea Îl doresc prezent. Sfân­ta Scriptură stăruie mereu şi mereu că numai cei ce-L caută pe Dumnezeu Îl află. El nu vine acolo unde nu este dorit, nu sileşte pe nimeni.

Dar absenţa lui Dumnezeu nu înseamnă că Lui nu-I pasă. El poate fi absent fi­indcă omul nu Îl doreşte în preajma sa, dar El aşteaptă pururea să fie găsit.

Există o veche povestioară despre un băieţel ce se juca de-a v-aţi ascunselea cu prietenii săi. Când i-a venit rândul să se ascundă, s-a înfiorat. însă, pe când se ascundea, ceilalţi băieţi s-au plictisit şi au plecat. Băiatul era cu inima zdrobită. Bunicul l-a găsit sus­pinând şi i-a spus: „Nu plânge că prietenii tăi nu au venit să te caute. Poate o să în­veţi din această dezamăgire că şi Dumnezeu aşteaptă să fie găsit, iar oamenii umblă după alte lucruri”.

Dacă Dumnezeu e absent pentru mulţi dintre oamenii de azi, aceasta se datorează nepăsării, păcatului, indiferenţei noastre morale. Însă Dumnezeu încă aşteaptă – în tăcere, în umbră – să fie găsit.

Pe peretele unei pivniţe din Köln, Germania, în vremurile de violenţă şi disperare ale celui de-al Doilea Război Mondial, se afla următoarea mărturisire de credinţă:
Cred în soare, chiar când nu străluceşte;
Cred în dragoste, chiar şi când nu o simt;
Cred în Dumnezeu, chiar când El rămâne tăcut.

Dar Dumnezeu nu rămâne tăcut decât dacă noi dorim să fie aşa. În vremurile de demult El a vorbit prin proroci. În zilele mai de pe urmă a vorbit El însuşi în per­soana Fiului Său Iisus Hristos. Şi continuă să ne vorbească şi astăzi fiecăruia dintre noi.

Vitamine duhovniceşti pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris