Duhul Sfânt se lasă simțit pe urma nerăutății

0
260

duh1Mândria este a oamenilor bolnavi. Nimic nu face pe Duhul Sfânt a se sălășlui în inima cuiva, decât a trece cu vederea neajunsurile altora. Duhul Sfânt se lasă simțit mai mult pe măsura nerăutății. Omul, dacă are o asprime și-o folosește pentru el, nu-i nicio pagubă; din contră, îi ajutor pentru sufletul lui; dar dacă eu folosesc asprimea pentru aproapele și mila o folosesc pentru mine, atunci Duhul Sfânt nu se lasă simțit.

Duhul Sfânt, când se atinge de inima cuiva, acela nu mai poate să fie aspru; acelui om îi pare rău de toate mărunțișurile, îi pare rău și de unele mărunțișuri despre care zici că alea nu-s chiar păcate.

Când Duhul Sfânt vrea să ajute pe cineva, atunci devine în acest fel: dacă el vrea să ducă o viață de pocăință, în unele dăți Duhul Sfânt se lasă simțit pe măsura pocăinței și a smereniei; dacă el a unit osteneala cu smerenia, atunci Duhul cel Sfânt se lasă simțit și-l ajută pe om să ajungă acolo: eu dorm și inima mea priveghează. Dacă a unit osteneala cu smerenia îl ajută Duhul Sfânt, dar dacă a unit osteneala lui cu pomenirea de rău, cu cârtirea sau cu tulburarea, atunci Duhul cel Sfânt nu-l aută. Poți să te rogi ani întregi, că nu te-ajută; doar dacă noi unim smerenia cu osteneala – fie din priveghere, fie din metanii- atunci se lasă simțit Duhul Sfânt.

Iar osteneala trebuie să fie așa: fiecare după puterea lui. Sunt persoane care se pot osteni mai mult; este osteneală care-i ajutată de Duhul Sfânt. Când vei vedea pe cineva că duce post cu săptămânile și nu doarme cu săptămânile, acela-i darul lui Dumnezeu, dar și de la acela, dacă diavolul i-a băgat în cap că-i mai bun ca altul, Duhul Sfânt se retrage, vin ispitele și atunci, fără să vrea învață smerenia.

„Lupta pentru smerenie și pocăință” – Părintele Proclu Nicău

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.