Cum rezolvăm problemele – Depășirea situațiilor conflictuale

0
195
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

duhovnic cuplu fericitIdeea de a apela la un duhovnic pentru situațiile conflictuale – Prietenul cel mai bun te ajută să depășești problemele – Terapeutul te confruntă cu angoasele tale și te ajută să le înlături – Nu te însingura, caută companie – Vorbește, comunică, evită izolarea!

Cum vede problemele un duhovnic comun – Pildă

„Bătrânul Paisie Aghioritul spunea că soțul și soția trebuie să aibă același duhovnic.
– Dulgherul vede cioturile și nodurile celor două scânduri pe care trebuie să le îmbine și le geluiește ca să se potrivească bine. Dacă scândurile nu vin bine, dacă nu se potrivesc, chiar dacă le prinzi în cuie, tot o să se desprindă. De aceea și trebuie ca dulgherul să țină în mâini amândouă bucățile de lemn, ca să vadă ce trebuie să facă cu una și cum să o prelucreze pe cealaltă. Și preotul cu experiență vede în amândoi soții asperități de caracter care trebuie îndreptate, încât să nu-i împiedice, ci să-i ajute să rămână împreună.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Ajutorul duhovnicului sau a terapiei de cuplu la rezolvarea conflictelor

Cu cât sunt mai puncte de vedere, cu atât realitatea apare mai obiectiv. Două părți care își spun părerea ajută la clarificarea unor divergențe, la găsirea unor soluții potrivite și la rezolvarea dezacordurilor ce pot surveni între ele. Dacă un duhovnic ascultă două versiuni, are un răspuns mai limpede… O privire de ansamblu mai amplă. Celui care ascultă îi este mult mai ușor să vadă clar soluția. Fie că este un prieten care ascultă ambele părți, un duhovnic sau un specialist terapeut, întotdeauna sunt mai bune mai multe informații decât mai puține.

Terapia de cuplu funcționează pentru că ambele părți implicate în conflict își spun păsul. Astfel, profesionistul la care apelează le oferă și le sugerează anumite exerciții de comunicare, de reacție, de manifestare pentru aplanarea situațiilor neplăcute care strică armonia. La fel și un prieten vechi, comun, de familie. El dă sfaturi competente, bazate pe cunoașterea diverselor ipostaze de cuplu de-a lungul timpului. Dacă este apropiat, el vede direct manifestările și poate emite o părere, deși există riscul ca apropierea de una dintre părți să nu-i permită să fie chiar obiectiv.

Așa că, pentru un sfat plin de înțelepciune, putem spune problemele prin care trecem unui duhovnic cu har. El va găsi întotdeauna o cale să ne re-apropie unul de altul și să ne ajute să depășim neînțelegerile. El va potrivi ambele părți atât de exact încât întregul să nu sufere și echilibrul să se refacă. Și, de multe ori, faptul în sine de a mărturisi ce te apasă rezolvă conflictul. Conștientizarea și comunicarea problemelor reprezintă primul pas spre soluție. A le pune în cuvinte duce la reflectarea asupra lor. Și, de aici, la soluționarea și înlăturarea lor.

Te invit să citești și Lumina lui Dumnezeu.
De asemenea, pilde și la rubrica Spiritualitate.

Mihaela Mușetescu