”Dragostea se transmite ca o telegramă”

0
439
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

beautiful-oil-painting-by-andrei-belichenko (1).preview– Gheronda, cum pot să arăt dragoste?

– Să arăt dragoste? Nu înțeleg. Asta este ceva fals, prefăcut. Să existe înlăuntrul nostru dragoste și ea să ne dea în vileag, asta, da, o înțeleg. Dragostea adevărată îl încredințează lăuntric pe celălalt fără manifestări exterioare. Dragostea înseamnă să asculți cu durere mâhnirea celuilalt. Dragostea înseamnă și o privire îndurerată și un cuvânt pe care îl vei spune cu durere celuilalt când el se confruntă cu o greutate. Dragostea înseamnă să participi la durerea lui, să-l odihnești în necazul lui. Dragostea înseamnă să rabzi un cuvânt greu pe care ți-l va spune. Toate acestea ajută mai mult decât cuvintele multe și decât manifestările exterioare.

Când suferi lăuntric pentru celălalt, Dumnezeu îl încredințează lăuntric de dragostea ta și atunci el o simte chiar și fără manifestări exterioare. Tot așa se întâmplă și când nu se exteriorizează răutatea pe care o avem în lăuntrul nostru; și în acest caz celălalt tot o simte. Vezi, și diavolul, când se arată ca un ”înger de lumină” (Corinteni, 11, 14), aduce tulburare, pe când Îngerul adevărat aduce o bucurie negrăită.

– Gheronda, de ce nu sunt încredințată lăuntric de dragostea celorlalți?

– Nu cumva nu ai cultivat dragostea? Cel care iubește se încredințează de dragostea celuilalt, dar și el îl încredințează lăuntric pe celălalt de dragostea lui.

Celălalt simte dacă îl iubești cu adevărat sau te prefaci, fiindcă dragostea se transmite ca o telegramă. Dacă facem, de pildă, o vizită, la un orfelinat, copiii simt îndată cu ce dispoziție lăuntrică ne-am dus la ei. Odată au venit la Colibă ca să-mi ceară părerea unii care voiau să înființeze un așezământ pentru copiii părăsiți. ”Cel mai important lucru dintre toate, le-am spus, este să vă doară pentru acești copii ca pentru copiii voștri și chiar mai mult. Numai așa copiii vor fi încredințați de dragostea voastră. Dacă nu vă doare pentru ei, mai bine nu mai faceți nimic”. Atunci un medic, foarte evlavios, mi-a spus: ”Ai dreptate, Părinte. Cândva am mers să vizitez pentru prima oară un orfelinat împreună cu mai multe persoane. Copiii simțeau starea lăuntrică a fiecăruia dintre noi. ”Domnul cutare este doar în trecere, domnul cutare a venit la noi ca să nu stea degeaba, domnul cutare ne iubește cu adevărat”. Vedeți cum dragostea vestește lăuntric?

Patimi și virtuți”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here