Dragostea este umilă

0
205

dragosteA cincea culoare a dragostei este umilinţa. Mândria este prezentată în Sfânta Scriptură ca fiind cel mai mare dintre toate păcatele. Mândria este dorinţa lui Lucifer de a fi mai mare decât Dumnezeu. Mândria l-a făcut de fapt pe Luceafăr să devină Lucifer, l-a făcut pe acest mare înger să devină demon. Mândria urmăreşte detronarea altuia pentru a se înălţa pe sine. Mândria calcă dispreţuitoare pe toţi ceilalţi pentru a ajunge ea deasupra. Orice mândrie este demonică. Dragostea acceptă ca cel iubit să fie mai mare şi să strălucească mai tare. Dragostea se supune şi îşi găseşte împlinirea în locul care i se acordă. Umilinţă nu înseamnă aplecare oarbă, ci înseamnă acceptarea locului său în ierarhia creaţiei şi respectarea autorităţii celui ce este mai sus în această ierarhie.

Era undeva, într-un sat, o femeie tare necăjită. Ea avea un soţ beţiv care se purta foarte urât cu ea. El venea mereu beat de la cârciumă şi atunci când ajungea acasă îi făcea viaţa cât se poate de amară. Înjura, rostea cuvinte grele care produceau răni sângerânde în inima ei, trântea uşile, arunca mâncarea, spărgea geamurile şi o scuipa în faţă. Ea s-a dus la preotul satului şi i-a spus necazul ei. Părintele sufletesc îi cunoştea bine pe amândoi. Aşa că femeia l-a rugat, zicându-i: “Părinte, dumneata îl cunoşti bine pe soţul meu. Te rog, stai de vorbă cu el! Eu parcă, le-aş putea îndura pe toate, dar numai atâta lucru roagă-l, să nu mă mai scuipe în faţă.” Părintele i-a răspuns: “Dar de ce să stau de vorbă cu el, dacă pot să stau de vorbă cu tine? Iată eu te sfătuiesc aşa: ori de câte ori el va veni şi te va scuipa în faţă, tu să-i spui aşa: «Tu mă scuipi pe mine în faţă, dar eu te iubesc pe tine cu o iubire veşnică!» Şi nu se va putea, ca în timp, sufletul soţului tău să nu se înmoaie şi să nu se schimbe.” Femeia a făcut întocmai şi după o vreme, umilinţa care izvora din sufletul ei iubitor, aşezată în cuvinte pline de simţire a schimbat sufletul soţului ei.

Dragostea nu se umflă de mândrie, adică nu se ridică mai sus decât ştie că este locul ei legitim, în ierarhia creată de Dumnezeu.

”Cele 12 culori ale dragostei”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here