Dragostea este politicoasă

0
151

Dragoste-adevarata1A şasea culoare a dragostei este politeţea. Dragostea nu este vulgară, nu se poartă dizgraţios, nu se coboară la mojicie. Dragostea are stil, ei îi plac manierele alese. Bădărănia îşi face titlu de glorie din călcarea în picioare a oricărui cod de bune maniere. Ea calcă în picioare tot ceea ce este delicat, sensibil şi frumos. Dragostea adevărată nu se poartă necuviincios. Ea nu foloseşte cuvinte dure, urâte, fără perdea. Această dragoste nu se dedă la gesturi vulgare şi atitudini mitocane.

În urmă cu foarte mulţi ani, trăiau în pustie, la o oarecare distanţă unul de celălalt, doi călugări. De zeci de ani erau plecaţi în pustie, căutând fiecare să-şi îmbunătăţească viaţa sufletească. Din timp în timp, se întâlneau. Erau buni prieteni cu Dumnezeu şi buni prieteni, unul cu celălalt. Întâlnirile lor, deşi scurte ca extensie în timp, erau de o adâncime iubitoare, impresionantă. Frumoase erau şi cuvintele puţine, pe care şi le spuneau. Când se vedeau, întotdeauna, cel dintâi saluta, zicând: “Bucură-te stâlpule de lumină!”, la care cel de-al doilea răspundea: “Bucură-te luceafărule de zi!”

Sigur că aceste cuvinte frumoase, politicoase, izvorau din inima lor plină de iubire adevărată. Cuvintele frumoase îndulcesc şi mângâie, iar cele urâte, rănesc sufletul. Mai ales copiii sunt foarte atenţi la cuvintele şi gesturile celor mari.

Înainte vreme, circula o zicere: “După parfum, cunoşti o floare, /Aurul, după culoare, /Ciocârlia, după cânt/Şi omul, după cuvânt.”

Dragostei îi place frumosul în toate şi mai ales în vorbire, în maniere, în comportare. Chiar şi în familie, în intimitate, dragostea nu coboară la nimic vulgar sau brutal. Ba mai ales aici, dragostea vrea delicateţe, poezie, armonie şi frumuseţe. Politeţea este una dintre culorile cele mai minunate ale dragostei.

”Cele 12 culori ale dragostei”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here