Dragavei – O soluție naturală pentru psoriazis
Confundată adeseori cu ștevia de grădină sau cu măcrișul, planta numită dragavei sau ștevie creață este un remediu bun și căutat pentru ameliorarea psoriazisului. Dragaveiul face parte din aceeași familie cu plantele menționate, fam. Polygonaceae, și are proprietăți și substanțe constituente asemănătoare cu acestea. În unele părți ale țării dragaveiul este preferat șteviei (Rumex patientia) pentru mâncare, dar ambele se folosesc în scopuri terapeutice. Este o plantă ideală pentru detoxifierea organismului, în acest scop folosindu-se frunzele tinere care apar primăvara.
Dragavei – Descrierea plantei
Dragaveiul (Rumex crispus) este o plantă erbacee cu tulpină înaltă și dreaptă, cu frunze lanceolate, încrețite pe margine. Face flori verzui, grupate în raceme compacte. Fructele sunt trigonale. Apare pe lângă drumuri, garduri, pe malul apelor, prin fânețele umede din zonele de deal și munte. În terapie și nutriție se folosesc rădăcina și frunzele tinere. Dragaveiul are fier și alte substanțe minerale, tanin, vitamine, dar și mult acid oxalic, prezent în special în frunza ajunsă la maturitate. Din cauza procentului mare de acid oxalic se recomandă prudență în consumarea plantei.
Proprietăți și acțiuni
Dragaveiul are proprietăți depurative, dezinfectante, tonice, astringente, antiscorbutice, fortifiante, remineralizante. Întărește organismul, acționând împotriva bolilor de piele eruptive și cronice, cum este psoriazisul. Pentru psoriazis se asociază cu păpădie, lipicioasă și brusture. Este un remediu eficient în caz de impurități sanguine, fiind un excepțional purificator pentru sânge și amplificând viteza și capacitatea de transport a oxigenului către globulele roșii. Dragaveiul stimulează secreția de bilă și tratează icterul cauzat de congestie. Este bun pentru ficat, stimulând funcția hepatică. Din plantă se pot prepara unguente ce pot fi aplicate pe iritații cutanate și scabie. Cataplasmele cu ceai se pot utiliza în cazul umflăturilor și al tumorilor glandulare.
Citiți și Ce putem trata cu scoarța de stejar alb?
Remedii cu dragavei
Tratamentul cu ceai de dragavei (decoct dintr-o linguriță de rădăcină la 250 ml de apă; se fierb 10-15 minute) se urmează o săptămână (1-2 căni/zi), cu o altă săptămână de pauză. Se poate utiliza și sub formă de tinctură, 1-4 ml de 3 ori pe zi, precum și de capsule, administrate conform cu prospectul și după sfatul medicului. Cataplasmele cu frunze proaspete se pot ține pe rană pentru a grăbi vindecarea. Pe lângă tanin, planta conține antrachinone, care îi conferă un efect purificator la nivelul intestinelor, fiind astfel utilă în caz de constipație. Prin conținutul bogat de fier, planta este indicată în caz de valori scăzute ale hemoglobinei și în anemie. Este, de asemenea, un foarte bun purificator limfatic. Studii recente recomandă planta în tratarea unor forme de cancer.
Frunzele de dragavei se adaugă în salatele de primăvară, alături de lobodă, leurdă, păpădie, urzică, spanac, lăptucă și alte plante verzi. Ele remineralizează organismul, înlătură oboseala și astenia, energizează și fortifică. Untul își poate menține prospețimea mai mult timp dacă stă învelit într-o frunză de dragavei. În Grecia, dragaveiul se numește „lapatho” și este utilizat ca foaie pentru sărmăluțele cu orez. În plus, este ingredient foarte apreciat în celebra rețetă de chifteluțe din ierburi sălbatice, „hortokeftedes”.
Mihaela Mușetescu
Citiți și Morcov – 25 de motive să-l consumi mai des.