Dovedit științific: Muzica ne face mai deștepți și mai buni

0
700

radio-muzicaMuzica este mult mai benefică decât ne-am fi putut imagina. Pe lângă faptul că ne relaxează și bucură simțurile, ne ajută să fim mai buni și chiar mai deștepți.

Potrivit cercetătorilor de la Univesitatea din Helsinki, cântatul ajută la îmbunătăţirea funcţiilor creierului şi transmite o stare de bine persoanelor aflate în primele stadii de demenţă. Rezultatul a fost obţinut în urma finalizării unui studiu, care a inclus 89 de indivizi diagnosticaţi cu demenţă în stare incipientă şi moderată, informează Health, citat de Descoperă.

„Dat fiind faptul că, la nivel global, bolile asociate cu deficienţa de memorie sunt tot mai întâlnite, iar tratamentele de care dispunem nu dau întotdeauna rezultatele dorite, trebuie să găsim noi modalităţi de a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Conform rezultatelor pe care le-am obţinut, muzica ar putea fi folosită în mod eficient la tratarea unor boli cum este, de exemplu, demenţa. În acest sens, am putut demonstra că activitatea de a cânta îi ajută în mod special pe pacienţii care prezintă primele simptome asociate cu acestă boală”, a declarat, Teppo Sarkamo, coordonatorul studiului.

Pe parcursul a 10 săptămâni, subiecţii au fost învăţaţi să cânte diferite piese, dar şi să asculte cu atenţie melodiile preferate. Astfel, s-a dovedit faptul că pacienţii care au participat la cursurile de canto, dovedeau capacităţi cognitive sporite.

Performanţa a fost obţinută mai ales în cazul indivizilor cu o vârstă mai mică de 80 de ani şi care manifestau simptomele demenţei în stare incipientă. În cazul celor care au fost rugaţi să asculte muzica lor preferată, s-a arătat că beneficiile apar doar la cei care erau diagnosticaţi cu demenţă în stare avansată.

În plus, mai spun experții, cântatul cât şi ascultatul muzicii ajută la reducerea depresiei, mai ales în cazul subiecţilor care suferă de Alzheimer.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.