Dovedit ştiinţific: De ce se ni se dezleagă şireturile atunci când mergem

0
195

Cui nu i s-au dezlegat vreodată şireturile în timpul mersului? Cu toţii am trecut de nenumărate ori prin această experienţă.

Oamenii de ştiinţă au aprofundat subiectul şi consideră că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în momentul în care călcăm, forţa folosită întinde şi apoi relaxează nodul, în timp ce o a doua forţă, cauzată de piciorul care se balansează acţionează asupra capetelor şireturilor ca o mână invizibilă, informează BBC.

Experţii au explicat înţelegerea acestei probeleme poate fi aplicată şi altor structuri, precum cele de ADN. Folosind o cameră cu încetinitorul şi o serie de experimente, cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit că „eroarea nodului de şiret“ se întâmplă în câteva secunde şi este declanşată de o serie de interacţiuni complexe între forţe.

Se pare că, atunci când fugi, piciorul tău loveşte pământul cu o forţă de şapte ori mai mare ca cea a gravitaţiei. Ca răspuns la această forţă, nodul se întinde şi se relaxează.  În timp ce nodul se relaxează, piciorul care se deplasează aplică o forţă de inerţie la capetele libere ale şireturilor, iar acest lucru conduce la dezlegarea nodului.

Ana Grama