Dopul de plută. Ştiaţi că…?

0
1624
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

dopuri-large-05Dopul de plută este folosit încă din Antichitate şi este o piesă cilindrică, ușor conică, care servește la astuparea sticlelor de vin. Coaja stejarului de plută are o structură unică. Conţine o substanţă naturală, ce o face impermeabilă la lichide şi gaze, împiedicând putrezirea.

Stejarul de plută este un arbore de mărime medie, original din Europa şi Africa de Nord. Spre deosebire de ceilalți stejari, coaja ajunge la o grosime de 30-50 mm. Pluta de calitate este cea de la a patra până la a șaptea recoltare, când vârsta arborelui este cuprinsă între 60 și 100 ani. Aria de răspândire a stejarului de plută este foarte restrânsă, fiind situată în Europa de sud-vest și Africa de nord-vest, într-un climat oceanic și mediteranean, unde temperatura nu coboară niciodată sub -5° C.

Un stejar produce 30-60 kg de plută la fiecare 10 ani, din care se pot fabrica între 1.300 și 2.300 de dopuri. Un dop standard are 24 mm. Recoltarea plutei nu dăunează arborelui, având capacitatea de a produce o nouă scoarţă. Stejarul de plută se cultivă în: Portugalia, Spania, Franţa, Italia şi Tunisia.

Recoltare şi depozitare

Recoltarea plutei se face manual în lunile de vară, deoarece se desprinde ușor, sub formă de plăci. Acestea se stivuiesc și se lasă afară un timp (poate să ajungă până la unu sau doi ani). În acest interval calitatea plutei se îmbunătățește.

Înainte de a se trece la prelucrarea propriu-zisă, se face o așa numită fierbere, (plăcile de plută sunt introduse timp de 45-60 minute în apă fierbinte). Scopul fiind de a curăța pluta și de a scăpa de toți paraziții pe care i-ar putea avea, de a elimina o parte din substanțele hidrosolubile, pentru a se obține o gonflare a volumului de aproximativ 7-20% care, să asigure grosimea minimă necesară operațiunii de decupare a dopurilor, urmând apoi o spălare cu apă curată. În urma acestor tratamente, umiditatea plăcilor de plută ajunge la 20 %. Pentru a fi corect prelucrate, ele se lasă la aer încă 15 zile, până când umiditatea scade la 10-12%. La fabricarea dopurilor, plăcile se taie fâșii, de lățime egală cu înălțimea viitorului dop, iar din aceste fâșii se decupează individual fiecare dop.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here