Domesticirea câinelui a produs variații genetice care explică diversitatea culorilor blănii

0
246

câineleCâinele – Domesticirea câinelui a produs variații genetice care explică diversitatea culorilor blănii, susține un studiu, preluat de passionsante.be.

Câinele – domesticirea celui mai bun prieten

Domesticirea animalului care avea să devină cel mai bun prieten al omului a avut loc, probabil, în Paleoliticul superior (între 35.000 și 10.000 de ani î.e.n.). Deși au fost descoperite semne ale unei coabitări mai vechi, oamenii de știință sunt de părere că legăturile strânse cu populațiile de vânători și culegători s-au închegat definitiv în această perioadă preistorică.

O echipă de cercetători francezi a analizat blana canidelor, pe baza mostrelor de blană prelevate din 14 situri arheologice din Europa și Asia, acoperind mileniile care separă sfârșitul Paleoliticului (-12.000 de ani) de începutul Epocii Bronzului (-3.000 de ani).

Analizele au vizat caracteristicile genetice a circa 40 de canide (câini și lupi).

Specialiștii au fost, de asemenea, capabili să pună în evidență modificările specifice ale genelor responsabile de culoarea blănii între câinii preistorici și lupii din care se trăgeau. Schimbările nu se pot explica decât prin domesticirea și slăbirea presiunii selecției naturale. Selecția a continuat să se manifeste la lupii sălbatici. Acesta este un dublu proces care a condus la o evoluție spre o mare diversitate a culorilor firelor de blană la câini.

Lupul cenușiu – strămoșul câinelui

Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu. Este un mamifer carnivor din familia canidelor. Câinele este posibil să fie primul animal domesticit și cel mai folosit pentru muncă, vânătoare și companie din istoria oamenilor.

Linia prezentă de câini a fost domesticită din lupii cenușii cu aproximativ 15.000 ani în urmă. Niciuna dintre speciile domesticite în urmă cu aproximativ 33.000 de ani nu pare să fi supraviețuit după ultima glaciațiune. Testarea ADN-ului sugerează o scindare revoluționară între câini și lupi în urmă cu circa 100.000 ani. Dar, nu au fost găsite specimene mai vechi de 33.000 ani care să fie în mod clar, morfologic, câini domestici.

Descoperiți mai multe articole la rubrica Știință.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.