„Satul de demult”, un film elogiu

0
159
Satul de demultFilmul „Satul de demult”, în regia lui Dumitru Budrala, recent laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic din România, a fost proiectat , în iulie 2014, în 203 parohii din toată Italia, informează un comunicat de presă.

„Satul de demult” este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viața satului de odinioară și să repovestească tainele vieții de altădată: de ce își împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene, ce înseamnă ‘ropotinul țestelor’, cât de complicat este un război de țesut. Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar care reproduce satul tradițional.

„Considerăm că pelicula reprezintă o modalitate de promovare a valorilor tradiționale românești, de aceea ne-am propus proiecția ei în parohiile ortodoxe române din Italia”, a declarat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, potrivit comunicatului.

Festivalul Zilele Portului Popular Românesc, aflat la cea de-a 5-a ediție, se încadrează într-un șir de evenimente prin care se urmărește racordarea românilor din Italia la valorile autentice românești în contextul actual multicultural și multietnic în care trăiesc aceștia. Cu această ocazie, la proiecția filmului „Satul de demult” vor fi invitate și oficialități italiene, dar și oameni interesați de cultura și tradiția românească, indiferent de etnia lor.

„Dezvoltăm colaborarea cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, după prezența noastră din 2013 la Roma cu Astra Film Junior on Tour. Ne bucurăm că în peste 200 de parohii ortodoxe române din Episcopia Italiei va fi prezentată o producție Astra Film ce-i îndeamnă pe românii din diaspora să-și prețuiască propriile valori”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.