Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre

0
1040

sanatateMântuirea înseamnă şi vindecare. Cuvântul mântuitor înseamnă salvator vine din latinescul salus, salutis, care se poate traduce: sănătate sau mântuire. Cu toate că azi ştiinţa medicală a avansat, creşte îngrijorător numărul bolilor şi bolnavilor. Unele boli sunt simptome ale crizei civilizaţiei noastre. Criza civilizaţiei europene este ea însăşi o boală spirituală. Tema devine existenţială din perspectiva pastorală. Biserica redescoperă azi dimensiunea organizată a filantropiei sociale şi a grijii pentru cei suferinzi.

Fiul lui Dumnezeu este doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre. În Sfânta Scriptură, boala este o neputinţă, o alterare a sănătăţii , o  infirmitate a a sufletului sau a trupului. Psalmistul cere lui Dumnezeu vindecare de neputinţe. Când putere a organismului slăbeşte, viaţa se apropie de moarte. În capitolul 53 al cărţii sale, proorocul Isaia Îl prezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos ca pe Cel care şi-a asumat neputinţele şi suferinţele noastre ” Dispreţuit era şi cel din urmă dintre oameni; om al durerilor şi cunoscător al suferinţei, unul  înaintea căruia să-ţi acoperi faţa; dispreţuit şi nebăgat în seamă. Dar El a luat asupra-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat. Şi noi îl socoteam pedepsit, bătut şi chinuit de Dumnezeu , dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre zdrobit pentru fărădelegile noastre.

Vindecările sunt semnul prezenţei împărăţiei lui Dumnezeu în lume, începutul vindecării de păcat. Vindecările lui au caracter profetic, ele sunt inaugurarea , anticiparea vindecării finale. Învierea de obşte reprezintă vindecarea  se arată în trup. Când boala persistă ea devine un mijloc pedagogic de căutare a vindecării, a lui Dumnezeu, căutare a vindecării, a Lui Dumnezeu căutare pentru iertarea de păcate.

Omul nu e numai bios, viaţă biologică ci viaţă în totalitatea sa, viaţa spirituală, viaţă trăită în comuniune. Iisus este viaţa şi învierea (zoe).  Viaţa din belşug este viaţa veşnică. Uneori, apostolii nu reuşesc să vindece ”acest neam de demoni iese numai cu post şi rugăciunea”, adică este nevoie de starea de smerenie, de dependenţă faţă de putere lui Dumnezeu. Sunt persoane care au primit darul vindecării, nu pentru ei înşişi sau ca să câştige bani, ci ca prin ei să se manifeste iubirea vindecătoare a lui Hristos. Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii bisericii şi să se roage pentru ei, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului.

Rugăciunea cu credinţă şi mântui pe cel bolnav. Acesta este temeiul Sfintelor. Slujba sfântului  Maslu este o concentrare intensă a Sfintei Scripturi: se citeşte de 7 ori din Apostol şi se citesc 7 Evanghelii. Dumnezeu este totodată părinte şi doctor, fapt arătat în rugăciunea care însoţeşte ungerea bolnavilor: „Părinte Sfinte, doctorul sufletelor și al trupurilor(…)’’. Vindecarea se face şi prin Taina Sfintei Pocăinţe sau a Spovedaniei. Multe din bolile trupeşti se datorează bolilor sufletului. Când omul nu se mai roagă atunci el devine bolnav. Rugăciunea este respiraţia sufletului. Rugăciunea reface legătura cu Dumnezeu, ea este începutul însănătoşirii noastre, termometrul vieţii noastre duhovniceşti.

Știinţa mântuirii – Vocaţia mistică şi misionară a teologiei”, Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.