Celebrul dirijor Vladimir Jurowski a afirmat sâmbătă seară, după ce a prezentat la pupitrul London Philharmonic Orchestra, sâmbătă, în premieră londoneză, Simfonia a III-a, prestație îndelung aplaudată și ovaționată de public, că Enescu a avut succesul pe care-l merita în Anglia.
Potrivit Agerpres, Jurowski s-a declarat extraordinar de încântat de prezența în număr atât de mare a publicului la Royal Festival Hall de la Southbank Centre și de reacția acestuia având în vedere că orchestra a interpretat practic trei piese necunoscute cu care dirijorul, Principal Conductor and Artistic Advisor al London Philarmonic Orchestra, își dorește să-i familiarizeze pe britanici.
Melomanii londonezi au aplaudat entuziast încă de la finalul primei părți a lucrării enesciene, pentru ca la terminarea simfoniei să ovaționeze atât interpretarea fără cusur a prestigioasei formații și a celor două coruri — London Philharmonic Choir și a Trinity Boys Choir, cât și creația marelui compozitor român.
De altfel, după cea de-a patra chemare la rampă de către britanici, maestrul Jurowski a ridicat cu ambele mâini deasupra capului partitura operei lui Enescu, într-un gest de elogiu pentru autor, demers de asemenea ovaționat de public.
Vorbind în fața românilor din Diaspora londoneză și a invitaților acestora, la recepția oferită, după concert, de Ambasada României la Londra, Vladimir Jurowski a afirmat că acum, la 60 de ani de la moartea lui Enescu, a venit, iată, timpul acestui mare compozitor.
“N-am știut ce fiară este această simfonie a lui George Enescu atunci când am început s-o descifrez” (n.r. în vederea concertului din 2013 de la București din Festivalul Enescu), a mărturisit dirijorul, menționând că a purtat cu sine partitura enesciană, studiind-o, timp de câteva luni cât a călătorit sau a dirijat.
El a spus că, de vreme ce s-a investit atâta muncă în pregătirea acestei lucrări, pentru Festivalul Internațional “George Enescu” de la București (2013), a decis s-o prezinte la Londra.
Jurowski a promis că după “spectacolul Enescu” de la Royal Festival Hall va promova în continuare muzica acestuia. De asemenea, el a adăugat că este la curent cu “seara extraordinară cu Octetul lui Enescu de la Institutul Cultural Român”.
“Cred că Simfonia a III-a este o capodoperă a lui Enescu. El a creat o operă care deschide ușa la viitorului muzicii secolului XX și acum, în timpul nostru, eu cred că muzica sa nu și-a pierdut actualitatea”, a declarat, pentru Agerpres, Vladimir Jurowski.
Dirijorul a mărturisit că a fost o mare onoare să dirijeze Simfonia a III-a la București, dar, în același timp, și o mare responsabilitate, cu atât mai mult că el se întâlnea pentru prima dată cu această simfonie. “Deja azi am interpretat-o cu mult mai multă ușurință, pentru că eram la a doua întâlnire”, a spus acesta.
Jurowski a adăugat că “în muzică nu există separări culturale”, și așa cum “Enescu a fost prieten cu mulți muzicieni ruși, ar trebui ca fiecare mare muzician să-l aștepte în toate țările”.
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]