Dinţii melcilor subacvatici, cel mai rezistent material natural de pe pământ

0
264
Dinţii melcilorOamenii de ştiinţă britanicii cred că au descoperit cel mai puternic material natural cunoscut, care ar putea fi copiat pentru a produce automobile, vapoare şi avioane ale viitorului. Este vorba de dinţii melcilor acvatici cu cochilie în formă de con, scrie The Telegraph.

Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth au examinat mecanica dinţilor acestor gasteropode până la nivelul atomului. Ei au descoperit că dinţii acestor melci, întâlniţi pe ţărmuri şi în bazinele de piatră din întreaga lume, sunt potenţial mai puternici decât ceea ce s-a crezut anterior a fi cel mai puternic material biologic: mătasea de păianjen. De asemenea, s-a dovedit că dinţii acestor melci au aceeaşi putere indiferent de mărime.

Oamenii de ştiinţă cred că structurile fibroase găsite în dinţii melcilor acvatici ar putea fi reproduse în aplicaţii de inginerie de înaltă performanţă, cum ar fi maşinile din cursele de Formula 1, carenele ambarcaţiunilor şi avioanele.

Profesorul Asa Barber, care a condus studiul, a declarat că ”natura este o sursă minunată de inspiraţie pentru structuri care au proprietăţi mecanice excelente. Toate lucrurile pe care le observăm în jurul nostru, cum ar fi copacii, cochilii de creaturi marine şi dinţii melcilor acvatici, studiate în această lucrare, au evoluat pentru a fi eficiente în ceea ce fac”.

El a menţionat că până acum s-a considerat că mătasea de păianjen este cel mai puternic material biologic datorită super-puterii sale şi potenţialei aplicabilităţi în toate domeniile, de la veste anti-glonţ la computere, însă acum s-a descoperit că dinţii acestor gasteropode prezintă o rezistenţă potenţial mai mare.

Studiul, publicat în revista Royal Society Interface, a constatat că aceşti dinţi conţin un material dur cunoscut sub numele de “goethit”. Acesta se formează pe măsură ce melcii acvatici cresc. Aceste gasteropode au nevoie de dinţi de înaltă rezistenţă pentru a răzui suprafaţa rocilor şi a scoate algele pentru hrană în timpul mareelor.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here