Din seria Mâinile Tale m-au facut și m-au zidit – sau – ARTA DE A TRĂI …

0
54

Din seria

Mainile Tale m-au facut și m-au zidit – sau – ARTA DE A TRAI

… și s-a odihnit de toată munca Sa

Am să vă spun o poveste despre un om cu nume de înger. O poveste adevarata despre omul Michelangelo Buonarroti, al cărui nume inseamnă „Îngerul Mihail” (vestitorul lui Dumnezeu, cel care aduce mesaje oamenilor, precum cel adus Fecioarei Maria).
Un om discret cu o viață austeră, un om muncitor până la uitarea de sine, care uita să mănânce și adormea îmbrăcat, un om despre care se spun multe și bune și rele, iar relele de multe ori trezesc mai repede interesul, precum un foc pus de o mână vrăjmașă aprinde iarba verii.
Se spune că își fabrica singur uneltele de sculptură, căci o unealtă e doar o unealtă, sau poate mai mult decat atât, așa cum spune plin de pasine în rugăciunea sa Sfântul Francisc de Assisi „Doamne fă din mine o unealtă a Păcii Tale”. Tu prietene a cui unealtă ești, sau poate crezi că a nimănui. Care e mâna ce ține ciocanul cel care împunge prin tine lume?
Se spune că asemeni Părintelui Arsenie Boca, și-a pictat chipul in cel al sfinților, astfel il găsim de-a lungul timpului pe pielea ținută de apostolul Bartolomeu în scena „Judecata de Apoi” din Capela Sixtină, sau Ieremia-profetul tot în Capela Sixtină, tot pe el s-a pictat ca Olofern în același loc sau ca martor la crucificarea apostolului Petru în Roma, într-un tablou din „Cappella Paolina” din Muzeele Vaticane.
Dar povestea de azi este despre ultima sa sculptură, care nu putea fi altceva decât o pieta, Pieta Rondanini.
A lucrat la ea din 1552 până în ultimele zile ale vieții în 1564. Nu a fost terminată niciodată pentru că în 1564, la vârsta de 88 de ani cu doar trei săptămâni înainte de a împlinii 89 de ani Michelangelo s-a dus sa se intalnească cu Cel care a făcut marmura în care el doar a sculptat.
Doar câteva zile s-a oprit din lucru, ostenit, și asta i-a fost fatal. Dacă nu ai ști ai crede că sculptura e a lui Brancuși, atât e de esentializată, de schițată, simplă fără a fi simplistă, ca o invitație ca tu privitorule să continui ceea ce el nu a mai avut timp.
Am fost la Milano și am fugit de la o întâlnire ca să o văd. Am înconjurat-o și când nu vedea nimeni am întins mâna și am atins-o cu degetul. Am respirat ușurat că nu m-a văzut nimeni, era interzis, doar sus într-un colț camera video a muzeului clipea complice.
Rece si mută, mă privea ca o întrebare: până aici am putut eu omul Michelangelo Buonarroti, dar tu prietene până unde?
Mulți spun (și asta e părerea generală) că Michelangelo nu a terminat statuia pentru că nu a mai avut timp. Dar eu cred că atât a putut spune el despre durerea Maicii care își pierde Fiul într-o lume a durerii și a jertfei.
Atât și nimic mai mult pentru că toate au un capăt, gândurile noastre, faptele noastre, visele noastre, după care marea tăcere ne va întreba: tu prietene până unde?

arh. Daniel Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here