Din meditațiile lui Tolstoi: Cursul general al vieţii se săvârşeşte după legi inaccesibile nouă

0
182

fluture

1907

Nu spun că orânduirea statală e bună sau rea şi că trebuie sau nu trebuie să faci politică, spun doar că, înainte să se ocupe de politică, fiecare trebuie să se ocupe de viaţa lui, de sufletul lui, şi că cele mai înţelepte măsuri politice în­tr-un stat cu 100 milioane de locuitori au mai puţin efect decât îndreptarea morală şi religioasă a vieţii unui singur om din aceste 100 milioane. (22 mai)

Ar fi o prejudecată ridicolă să-mi închipui că îmi pot înte­meia prin forţele mele o casă, o familie. Şi mai ridicol ar fi să-mi închipui că aş putea întemeia un popor, şi încă mai ridicol că aş putea întemeia împărăţia lui Dumnezeu pentru întreaga omenire. Toate astea, mai ales întemeierea vieţii întregii omeniri, se săvârşesc după legi care îmi sunt inaccesibile şi nu depind de mine.

Să gândesc astfel şi să acţionez în consecinţă ar fi ca şi cum o celulă din corpul meu ar încălca legile vieţii sale pentru ca trupul meu să facă ce vrea ea. Tot ce putem face, la fel ca fiecare celulă a corpu­lui nostru, e să ne îndeplinim legea vieţii noastre în modul cel mai desăvârşit. Însă cursul general al vieţii se săvârşeşte după legi şi în scopuri inaccesibile nouă. (22 mai)

Conceptul creştin al egalităţii, înţeles nu cu smerenie, ci cu trufie, nu aduce unitatea, ci dezbinarea oamenilor. (22 mai)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.