Din bucătăria veche românească: Supă de mazăre și Rasol cu tocătură

0
88
Translate in

“Supă de mazăre” şi “Rasol cu tocătură” sunt două dintre reţetele care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907).

Lucrarea a fost scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad, relatează Agerpres.

Supă de mazăre 

Ia 600 grame de mazăre, ferbe-o cu sarea necesară, dă-o prin sită și așeaz-o cu ceapă prăjită la foc, pune de asemenea pâine prăjită în castron, toarnă supa peste ea și e gata. Tot această mazăre curăț’o bine de coajă, dă-o prin sită și apoi amestec-o până ce se înălbește; întinde pasta aceea pe o foaie subțire făcută din aluat, și taie din ea piroști foarte mici. Pune borș la foc să fearbă cu o cepșoară tăiată mărunt și prăjită cu untdelemn, piper și sarea necesară, aruncă piroștile acelea în el, și după ce vor ferbe, dă borșul la masă.

Rasol cu tocătură 

Ia o bucată de pulpă de 1800 grame, bate-o cu un maiu și întinde-o pe o masă; ia apoi alte 1200 sau 1800 grame de carne macră (după numărul persoanelor) și ferbe-o. Pune-o să se prăjească cu o lingură plină de unt, apoi toac-o mărunțel și amestecă în ea: sare, piper, ienibahar, puțină scorțișoară, o ceapă prăjită în unt și altă lingură plină de unt. Amestecă toate acestea împreună și pune-le în carnea aceea unsă cu unt, sărată și stropită cu puțină zeamă de lămâie, coase-o ca un sul și rumenește-o foarte încet pe toate părțile într’o tigaie cu unt. Apoi pune-o într’o tingire, toarnă-i o sticlă de vin alb sau de Maderă, zeama și răzătura de la o lămâe, prea puțină sare, piper și iar puțină mirodenie, puțin pătrunjel, morcov tăiat foarte mărunt, o bucățică de zahăr cât o nucă și vreo trei sau patru ciuperci (hribi) tăiate ca fideaua, două linguri de smântână, o lingură de bulion de pătlăgele și zeama dela carnea feartă. Ferbe toate acestea înăbușit până ce vor scădea și servește cu orice garnitură.

Ana Grama