Din bucătăria românească veche: Ceapă umplută și Crap umplut

0
291
Translate in

ceapa_rosie_mare”Ceapă umplută” și ”Crap umplut”, sunt două din reşetele care au au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907), scrisă de Ecaterina Colonel Steriad, transmite Agerpres.

Ceapă umplută

Curăță ceapă potrivită ca mărime, și pune-o să se rumenească puțin; apoi scoate inima din ea, taie-o mărunt și rumenește-o. Pregătește cepșoarele la loc și așază-le într ‘o tigae să se mai rumenească puțin; apoi pune-le în tingire, turnând sos peste ele, două linguri de oțet, piper, sarea necesară și o foaie de dafin; după aceea pune apă până ce le va acoperi și două linguri de untdelemn, și dă-le la foc să scadă. Dacă nu-ți va plăcea cu sos, rumenește o lingură de zahăr pisat, stinge-l cu oțet și toarnă-l deasupra, lăsând să scadă.

Crap umplut

Îngrijește un crap mare, curăță-l și sară-l, unge-l cu untdelemn și așază-l pe o tavă de mărimea lui. Apoi pregătește umplutura de orez sau de miez de pâine ras pe răzătoare, după mărimea peștelui; pune răzătura acea într ‘o tigae, ca să se rumenească cu untdelemn bun; pregătește două cepe tăiate foarte mărunt și rumenite, piper, sare, nouă grame de scorțișoară, două mâini bune de stafide negre sau roșii, fără sâmburi, și o mână de coconare (n.r. — semințe de pin).

Amestecă toate acestea stropindu-le cu vr ‘o două linguri de vin alb vechiu, 150 grame de zahăr pisat, și umple crapul, fiind sărat și uns cu untdelemn pe din năuntru, coase-l dă-l la cuptor să stea o oră, și e gata. În locul franzelei poți pune și orez dat în undă.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here