Succesiunea sănătoasă a consumării alimentelor

0
537

digestivCriteriul digestiv: Există diferite teorii cu privire la modul în care putem pregăti o masă, iar părerile referitoare la consumarea alimentelor într-o succesiune adecvată sunt cel puţin controversate. Orice efort de a ordona ceea ce mâncăm pentru armonizarea tranzitului diferitelor alimente prin tractul digetiv este binevenit.

Alimentele riguros ordonate permit un tratament mai blând asupra acţiunii digestive a stomacului vostru, într-un timp mai rapid şi cu o asimilare mai bună a nutrienţilor. Aceasta înseamnă mai puţine gaze, balonări, arsuri la stomac sau simptome similare şi un tonus mult mai puternic şi dinamic la sfârşitul mesei.

Ordinea alimentelor din punct de vedere digestiv

Regula secvenţială pe care o propunem se bazează pe teoria că alimentele care se digeră cel mai uşor vor fi consumate înaintea preparatelor mai complexe. De exemplu, vom acorda prioritate unui măr, în aşa fel încât călătoria sa veselă să nu fie îngreunată de un sote de vită â la Stroganoff sau ceva similar. Scopul este acela de a menţine un flux descendent constant al alimentelor către intestine, pentru a evita blocajele. Problemele încep atunci când diferitele tipuri de alimente, ce necesită timpi diferiţi de procesare şi enzime distincte, se ciocnesc cu alimentele din alte grupe.

Ordinea sensibilă a înghiţirii
  • Apă şi sucuri
  • Fructe, alimente pasate, supe
  • Legume
  • Fasole şi cereale
  • Peşte, carne de pasăre

Aceasta este teoria canalizării digestiei! Deşi organis­mul nostru nu este la fel de simplu precum sistemul de conducte, legile gravitaţiei şi ale mecanicii de mişcare a fluidelor vâscoase prin ţevi se aplică şi în cazul nostru. Alimentele pot fi împărţite în funcţie de densitatea lor; de câtă apă conţin; de complexitatea grăsimilor; a carbohidraţilor şi a proteinelor. Cu cât mâncarea este mai densă şi mai complexă, cu atât călătoria sa prin tractul digestiv va fi mai lungă; iar timpul de absorbţie şi de asimilare se va prelungi. Amestecarea alimentelor din categorii diferite şi cu densităţi distincte complică procesul digestiv şi încetineşte întreg metabolismul. Un tract digestiv cu un proces cronic de încetinire şi înfundat oferă premisele unor tulburări digestive precum constipaţia, diareea, paraziţii. In cele din urma pot aparea boli precum colita, boala Crohn, diverticulita şi cancerul de colon.

Monodieta

Dieta ideală în privinţa digestiei este compusă dintr-un singur aliment. Un mic dejun cu portocale nu îţi va pro­duce eructaţii. Bineînţeles că, dacă mănânci prea multe portocale, vei încălca legea cantităţii – adică, vei suprasolicita coeficientul de enzime. Însă în general, digerarea unei mese atât de simple va fi rapidă, uşoară şi eficientă. Amestecarea portocalelor cu grepfruturile va permite, digestiv, sa stati linistiti. deoarece fac parte din aceeaşi familie (fructe) şi din aceeaşi subdiviziune (citrice). Consumarea acestora este sinonimă cu monodieta. Acelaşi lucru se poate spune despre mere şi pere. Stomacul le consideră un singur aliment, deoarece sunt foarte asemănătoare. Este şi cazul piersicilor şi prunelor, cantalupului şi pepenelui galben, stafidelor şi sultaninelor şi a tuturor fructelor de pădure.

Model de succesiune a alimentelor

Model de mic dejun

Suc —> Fructe —> Cereale

Model de prânz

Băutură — > Fructe, legume sau salată —> Sendviş, cereale, fasole, carne, carne de pasăre, peşte

Model de cină

Băutură —> Salată —> Fel principal (cereale, fasole, carne, carne de pasăre, peşte) cu legume

Bineînţeles, toate aceste alimente fac parte din familia fructelor şi, în general, orice combinaţie din cadrul aceleiaşi familii este considerată benefică. Însă natura are excepţiile sale. Fiecare grupă de alimente diferă în funcţie de gust, textură, nutrienţi. De aceea, diferă şi modul încare este tratată de către sistemul nostru digestiv. Doar perechile pe care le-am menţionat, care aparţin aceleiaşi subcategorii, pot fi considerate combinaţii „excelente”. Salatele verzi sunt şi ele combinaţii foarte bune.

Salata verde Boston, andivele, salata romană şi frunzele de salată verde, toate sunt considerate un singur aliment din punct de vedere digestiv. Adaosul de spanac, pătrunjel sau mărar este şi el excelent, deoarece toate fac parte din aceeaşi familie de legume cu frunze verzi. Incă o dată, deşi toate legumele constituie combinaţii sănătoase, doar cele care fac parte din aceeaşi clasă pot fi considerate o combinaţie fericită.

Alte exemple de alimente ce aparţin aceloraşi familii sunt: a) fasolea şi mazărea, b) nucile şi nucile pecan, c) seminţele de floarea-soarelui şi cele de dovleac, d) toate tipurile de germeni de fasole şi f) toate tipurile de germeni de legume verzi.

Combinarea fructelor şi legumelor este considerată, de obicei, un tabu.

În conformitate cu această teorie, cel mai uşor de digerat sunt lichidele. Este evident că, dintre toate, apa se digeră cel mai uşor şi, în consecinţă, orice aliment cu un conţinut ridicat de apă este uşor digerabil. Aici includem sucurile de fructe şi legume, ciorbele uşoare de legume, majoritatea supelor etc.

Există însă anumite excepţii de la regulă. Laptele, spre exemplu, este un lichid cu un conţinut ridicat de apă, dar multe persoane îl digeră greu. Este un lichid concentrat, cu un conţinut bogat în grăsimi, proteine şi carbohidraţi. Din punct de vedere digestiv e mai greu, deoarece este nevoiede enzimele digestive pentru proteine şi grăsimi, care tind să învelească stomacul şi să neutralizeze acizii gastrici. Dacă vă e poftă de lapte, cel mai bine ar fi să-l beţi pe stomacul gol; laptele încetineşte digestia tuturor alimentelor consumate împreună cu el.

Combinarea fructelor şi legumelor este considerată, de obicei, un tabu. Dar există şi anumite excepţii: mărul, lămâia, lămâia verde şi roşiile sunt fructe care se combină foarte bine cu legumele, mai ales în sucurile de legume.

”Combinarea alimentelor”,Steve Meyerowitz

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.