Dietă împotriva insomniei
Aproximativ 50% din populaţia adultă suferă de insomnie. Aceasta dietă se bazează pe aportul de alimente care conţin substanţe ce favorizează apariţia somnului.
Carbohidraţii stimulează producerea serotoninei – hormon de inducere a somnului – astfel că dieta trebuie să conţină cantităţi mari de fructe, paste făinoase, fulgi de cereale şi orez brun.
Laptele conţine triptofan – un aminoacid promotor al somnului – şi ca urmare dieta trebuie să conţină lapte integral sau degresat, de preferinţă alături de o gustare uşoară înainte de culcare.
Regula de bază ce trebuie urmată în această dietă este că cina să fie luată cu cel puţin 3 ore înainte de culcare şi să nu conţină alimente greu digerabile.
Atât pe parcursul zilei şi cu atât mai mult seară trebuie evitat aportul de cofeină fie din cafea, fie din băuturi acidulate. Se recomandă ceaiurile calmante de muşeţel sau tei, în cazul în care preferaţi să înlocuiţi gustarea de seară. Mâncaţi un mic dejun împărătesc şi o cină săracă, fără alcool, element ce poate induce somnul, însă îl face agitat şi neodihnitor.
Alimentele care induc somnolenţa, conţin magneziu, calciu şi triptofan. Dacă magneziul şi calciul induc starea de somnolenţă, relaxând nervii şi muşchii, triptofanul este una dintre substanţele care inundă creierul, înainte ca somnul să se instaleze. Iată câteva alimente-somnifer:
1. Salată verde
Are o reputaţie foarte bună împotriva insomniei. Acest lucru se datorează unor substanţe cu structură similară opioidelor care sunt prezente în salată. Aşadar, salata verde ar trebui să facă parte constant din cina zilnică alături de legumele cu frunze verzi, alune şi peşte.
Toate aceste alimente conţin vitamina B3 sau niacină, care este implicată în sinteza serotoninei şi promovează un somn sănătos.
2. Fulgii de ovăz
Declanşează creşterea nivelului de glucoză din sânge şi conţin melatonină, substanţă care relaxează corpul şi induce o stare de somnolenţă.
3. Lapte
Un pahar cu lapte conţine o cantitate apreciabilă de calciu, care îţi va da o stare de somnolenţă (asta dacă nu ai intoleranţă la lactoză).
4. Migdale
Dacă vei consuma câteva migdale, vei simţi cum încet creierul intră într-o stare de somnolenţă. Nutriţioniştii ne anunţă că migdalele conţin magneziu şi triptofan, unul dintre cei 8 aminoacizi esenţiali pentru organism.
5. Mierea
Conţine glucoză, care transmite creierului informaţia de a inhiba o substanţă de origine cerebrală, orexina, care reglează somnul şi stimulează apetitul.
6. Seminţe de susan
Seminţele de susan sunt bogate în triptofan. Nu e nevoie decât de o mână de seminţe pentru un somn liniştitor.
7. Banane
Conţinutul de magneziu şi potasiu din banană relaxează muşchii şi nervii. De asemenea, vitamina B6 din acest fruct converteşte triptofanul în serotonină, favorizând destinderea organismului.
8. Cireşe
Acestea sunt bogate în melatonină, aşa că somnul ţi-e garantat.
9. Condimente şi verdeţuri
Persoanele care suferă de insomnie trebuie să consume cât mai mult pătrunjel, mărar, leuştean, ţelină, tarhon, mentă, busuioc, ceapă, usturoi, ghimbir, hrean, cimbru, boabe de muştar, coriandru sau scorţişoară.
Sursa: suntsanatos.ro
V-ar putea interesa şi aceste articole