Dieta echilibrată şi colesterolul

0
139
colesterolulUna din cele mai frecvente afecţiuni ale acestui secol este hipercolesterolemia, ale căror consecinţe pe termen lung duc la apariţia bolilor cronice cum ar fi: cardiopatia, hipertensiunea arterială, obezitatea, accidentele vasculare cerebrale, etc.

Medicii şi nutriţioniştii moderni constată cu îngrijorare schimbările negative ale dietei omului modern care au consecinţe grave asupra organismului.

Pentru a înţelege mai uşor problemele impuse de hipercolesterolemie (concentraţie mare de colesterol în sânge) este important să dobândiţi câteva noţiuni de bază despre care vom discuta mai jos. Doar aşa veţi înţelege individualizarea unui regim alimentar si eventual a unui tratament, dacă va fi cazul.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este un proces al metabolizării grăsimilor în organism, iar din punct de vedere medical există două tipuri majore de colesterol.

Colesterol LDL(colesterolul rău) este un colesterol care este implicat în creşterea vâscozi-tăţii sângelui care se ataşează pe pereţii vaselor de sânge sub forma plăcilor de aterom ducând la riscul bolilor de inimă si a accidentelor vasculare cerebrale.Acest tip de colesterol creste în cazul consumului necontrolat al grăsimilor animale(grăsimi saturate).

Colesterol HDL (coleterol bun) este un colesterol care ajută la eliminarea colesterolului rău . O dietă bogată in fibre,acizi graşi, fructe şi legume ajută la creşterea acestui tip de colesterol.

Cauzele colesterolului mărit

În primul rând trebuie să ştiţi că acest colesterol este un tip de grăsime care, la rândul său, în cadrul metabolismului specific, se poate divide într-o serie de fracţiuni lipidice, cele mai cunoscute de dumneavoastră fiind „colesterolul rău” sau LDL şi „colesterolul bun” sau HDL. De ce poartă aceste denumiri populare? Pentru că fracţiunea lipidică LDL face rău organismului la creşteri uşoare, iar cealaltă – HDL -anihilează efectele nocive ale LDL-ului.

Totodată acest colesterol este indispensabil vieţii, fiind o moleculă ce intră în structura tuturor membranelor celulare! Aşadar este important să menţinem un echilibru al grăsimilor în organism. Nu trebuie să facem o obsesie pentru slăbire sau pentru scăderea exagerată a colesterolului.

Cauzele apariţiei hipercolesterolui.

Există mai mulţi factori:

 1. Factorii genetici.
 2. Dieta şi dereglărlile metabolice
 3. Sedentarismul
 4. Fumatul
 5. Stresul
 6. Hormonii
 7. Enzimele
 8. Surplusul de kilograme
 9. Boli tiroidiene
 10. 1 Alcoolismul
 11. Diabetul zaharat
Care este nivelul normal al colesterolului sanguin?
 • sub 180mg.-valoarea ideală
 • între 180mg-200mg.-valoare acceptată
 • între 200mg-220mg. -valoare de graţie
 • peste 220mg.-valoare crescută necesită măsuri terapeutice pentru corectare.

Mg. Elena Spânu, Specialist scio-biofeedback şi nutriţie,

Săptămâna medicală, nr. 177, mai 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here