Dialoguri la Athos – Ce este nesimţirea potrivit Părinţilor Bisericii?

0
124

55685-u85czxztht6

Doar Dumnezeu poate să ne ocrotească de această pieire, pe care nu am greşi asemănând-o cu lespedea neagră a morţii sau numind-o moarte înainte de moarte.

Nesimţirea este trândăvia şi moartea tuturor mişcărilor şi dispoziţiilor sufleteşti, pe care le cuprinde firea noastră raţională.

Nesimţirea este încă şi îndo­bitocire, manifestare a însuşirilor inferiorităţii şi stingere ce vine din deznădejde.

Toate acestea sunt născute şi pricinuite de patima pierzătoare a nepă­sării. Dacă ajung să stăpânească, aduc cu sine des­fiinţarea oricărui program duhovnicesc, legătura fără pază cu provocările neîngăduite şi, în cele din urmă, robirea faţă de iubirea de sine atotcuprinzătoare şi faţă de iubirea de plăcere, care este considerată ră­dăcina tuturor răutăţilor.

Încununarea acestei pervertiri a firii este necre­dinţa, care dacă găseşte loc în sufletul omului, numai rugăciunile şi lacrimile sfinţilor pot ajuta, precum şi rugăciunea necurmată şi stăruitoare, împreună cu osândirea de sine şi smerenia. De asemenea ajută şi supunerea de bunăvoie şi ascultarea, jertfirea de sine, precum şi îndepărtarea de cauzele provocatoare.

Gheronda Iosif Vatopedinul – Dialoguri la Athos, Editura Doxologia, 2012

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here