Dezbatere literară: Scriitorii Drago Jancar şi Mircea Cărtărescu, în dialog cu criticul literar Marius Chivu

0
165

dezbatereDezbaterea intitulată “Impasurile existenţiale şi morale ale individului şi rolul artistului în societatea contemporană”, moderată de criticul literar Marius Chivu, un dialog literar între scriitorii Drago Jancar şi Mircea Cărtărescu, va avea loc, joi, 26 martie, în Aula Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Republicii Slovenia la Bucureşti, dezbaterea este organizată în colaborare cu B.C.U. “Carol I” şi Centrul de slovenă ca limbă străină.

“Acest dialog intercultural între doi literaţi care se numără printre cei mai apreciaţi şi mai traduşi autori contemporani din Slovenia, respectiv România, este prilejuită de apariţia primei traduceri în limba română a unui roman semnat de Drago Jancar. Este vorba de romanul ‘Azi-noapte am văzut-o’, publicat în 2014 la editura Casa cărţii de ştiinţă din Cluj-Napoca”, se arată în comunicat.

Cartea s-a bucurat de un răsunător succes atât în Slovenia, unde a fost încununată cu premiul Kresnik pentru cel mai bun roman (2011), cât şi în străinătate, versiunea în limba franceză a romanului fiind distinsă, în 2014, cu Prix du meilleur livre etranger, premiul pentru cea mai bună carte străină din Franţa, aminteşte ambasada.

Interlocutorul lui Jancar, Mircea Cărtărescu, este un nume deja familiar publicului cititor din Slovenia, unde au fost publicate traduceri ale volumelor “Nostalgia” (2005) şi “De ce iubim femeile” (2012) şi antologia de poezie intitulată “O motocicletă parcată sub stele”. În 2011 i-a fost decernat Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vilenica.

Jancar şi Cărtărescu se numără printre cele mai recognoscibile “branduri literare” atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Specialiştii şi iubitorii de literatură consideră că cei doi scriitori sunt cei mai serioşi candidaţi ai ţărilor lor la Premiul Nobel pentru literatură.

Dar similitudinile nu se opresc aici: aşa cum în romanul “Aurora boreală” Mariborul este, pentru Jancar, un spaţiu urban al memoriei, şi în “Orbitor”, evocarea Bucureştiului transformă oraşul într-un personaj sui generis. Ambii scriitori sunt maeştri în crearea unor lumi imaginare, în care visele şi amintirile se amestecă la nesfârşit. Amândoi reconstruiesc cu măiestrie fragmente istorice, inserând cu ingeniozitate întâmplări autentice, culese din documentele vremii, în ţesătura operelor lor literare. Şi unul, şi altul sunt eseişti sugestivi şi captivanţi şi gânditori de mare subtilitate, implicaţi în viaţa cetăţii, se mai arată în comunicat.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here