Dezbatere literară: Scriitoarea Nora Iuga se întâlneşte cu cititorii din Berlin, la Europa Literarisch

0
347

nora_171664Scriitoarea Nora Iuga se va întâlni cu publicul berlinez, marţea viitoare, la Europaisches Haus, unde va prezenta romanul “Sexagenara şi tânărul” precum şi câteva poezii, informează un comunicat transmis de ICR Berlin

“România este pentru a treia oară ţară invitată la Europa Literarisch, seria de lecturi literare iniţiate de Reprezentanta Comisiei Europene la Berlin în colaborare cu Eunic Berlin, invitata serii fiind cea pe care criticii germani au numit-o marea doamnă a poeziei româneşti”, se arată în comunicat.

În cadrul aceleiaşi lecturi, Nora Iuga va prezenta şi câteva poezii traduse şi publicate în limba germană în prestigioasa revistă literară germană “Sinn und Form”.

Seara va fi moderată de Dr. Christiane Lange, director adjunct al Literaturwerkstatt Berlin, care are o vastă experienţă de moderator literar în cadrul uneia dintre cele mai importante instituţii de profil din Berlin, care are ca scop promovarea literaturii din străinătate în spaţiul german, mai precizează ICR Berlin.

Scurtă biografie

Nora Iuga este prozatoare, poetă şi unul dintre cei mai prolifici traducători de limbă germană din România.

A publicat până în prezent 18 volume de poezii, 11 volume de proză, pentru care a obţinut nenumărate premii şi distincţii literare: premiul Uniunii Scriitorilor în repetate rânduri, premiul de Excelenţă al revistei Poesis, Premiul Friedrich Gundolf de către Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung.

În 2009 a obţinut diploma pentru “Una dintre cele mai frumoase cărţi apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie “Gefahrliche Launen” (Capricii periculoase), apărută la editura Klett-Cotta, 2007.

Nora Iuga a câştigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: bursa DAAD. Scriitoarea este cunoscută în Germania şi datorită numeroaselor lecturi la care a participat anterior în spaţiul germanofon, precum şi Elveţia şi Austria.

Un program-cadru iniţiat de Reprezentanta Comisiei Europene la Berlin în colaborare cu reţeaua EUNIC a institutelor culturale sau ambasadelor ţărilor membre UE din Berlin, Europa Literarisch cuprinde lecturi cu autori reprezentativi din toate ţările membre ale UE.

Până în prezent au avut loc peste 60 de lecturi în cadrul acestui program, dintre care două au fost dedicate literaturii române: în 2010 o lectură cu scriitorul Filip Florian, şi în 2012 o lectură cu scriitorul Norman Manea.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here