Destinații de vacanță – Weekend de vis în Bretania | GALERIE FOTO

0
1552

bretania

Autonom până la căsătoria lui Carol VIII al Franţei cu Anna de Bretania (1491), ducatul Bretaniei a fost întotdeauna o lume în sine, de origine celtică din punct de vedere al culturii, al tradiţiei şi al limbii.

O lume populată de creaturile magice ale legendelor din „ciclul breton” şi de farmecul forţelor naturii: marea şi vântul, care suflă puternic pe plajele cu nisip fin şi împinge valurile să se spargă de faruri, murmură peste lande şi păduri de conifere şi se strecoară în micile sate unde construcţiile sunt din granit şi ardezie, iar hornurile pufăie spre cer, în casele unde, acum ca altădată, este aşteptată întoarcerea pescarilor, care-şi vor vinde prada urmând ritualuri seculare.

Un itinerar precum cel de pe litoral între Tréguier şi Mont-Saint-Michel, splendid primăvara şi vara datorită fiorei spontane. El are un farmec deosebit toamna şi iarna; în acest caz trebuie să fiţi mai atenţi la orarul muzeelor – multe sunt deschise numai la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbătoare.

UN SAT BRETON CARACTERISTIC ÎN ÎLE DE BRÉHAT

poza 1Coasta de Smarald (Côte d’Émeraude), cu promontorii abrupte şi plaje mici, ia uneori culori neaşteptate, aproape mediteraneene. Traseul începe la Tréguier cu un ocol la Île de Brehat, la zece minute de coastă, şi ajunge la Paimpol. Acolo puteţi admira abaţia Beauport, un obiectiv frecventat de pelerinii din Evul Mediu.

Continuaţi în direcţia Cap Fréhel, unde coasta e de granit (aici îşi fac cuib multe specii de păsări marine), şi faceţi un popas la castelul Fort la Latte.

De aici intraţi spre continent şi, după ce traversaţi câmpuri bine cultivate şi cu turme mari la păşune, ajungeţi la Dinan. Apoi urmaţi drumul de coastă spre luxosul Dinard şi spre scenograficul Saint-Malo, faimoasa staţiune balneară unde s-a născut Chateaubriand, iar în cele din urmă, traversând un litoral accidentat, ajungeţi la Cancale, oraş foarte cunoscut şi pentru crescătoriile de stridii. Itinerarul include şi Mont-Saint-Michel, în Normandia, fiindcă nu se pot străbate aceste ţinuturi fără a te opri în locul pe care Victor Hugo l-a numit „piramida minunată”.

Cum va deplasaţi

Călătoria cu maşina parcurge bucata dintre Tréguier şi Mont-Saint-Michel cu oprire la abaţia Beauport (Paimpol), la Île de Brehat, Cap Fréhel, Dinan, Dinard, Saint Malo, Cancale, Mont-Saint-Michel; sunt în total 170 de kilometri ce se pot parcurge în două ore, care devin aproape trei ore şi jumătate dacă evitaţi autostrada.

(16 kilometri): de la Tréguier pe D786 spre Paimpol.
(7 kilometri): ieşiţi din Paimpol şi mergeţi pe D786 până la Île de Bréhat (ultima porţiune pe mare).
(92 kilometri): de la Paimpol pe D786 până la Cap Fréhel.
(49 kilometri): de la Cap Fréhel pe D786 la Dinan.
(11 kilometri): de la Cap Fréhel pe D34 şi D768 la Dinard.
(21 kilometri): de la Dinan la Dinard pe D766.
(11 kilometri): de la Dinard la Saint-Malo pe D168.
(76 kilometri): de la Saint-Malo la Cancale pe D355.
(58 kilometri): de la Cancale la Mont-Saint-Michel pe D755 şi D797 (ultima porţiune pe mare).

TRÉGUIER

Vechi centru episcopal, unde la sfârşitul secolului XIII s-a născut St. Yves, considerat protectorul avocaţilor, şi unde în a treia duminică din mai are loc sărbătoarea Pardon de Saint-Yves cu o procesiune solemnă. Printre comorile din Tréguier se evidenţiază splendida catedrală St. Tugdual, realizată între secolele XIII şi XV, care păstrează în sacristie relicvele sfântului şi în interiorul celor trei nave cele 48 de strane de secol XVI ale corului; în schimb, sunt capodopere ale goticului flamboaiant cele două porticuri de pe partea dreaptă. Strada din spatele catedralei duce la Maison de Renan (Rue Ernest Renan nr. 20, orar 10-12 şi 14-18, iarna doar cu rezervare, www.maison-renan.monuments-nationaux.fr) de secol XVI unde s-a născut scriitorul şi filosoful Ernest Renan (1823-1892) şi unde sunt adunate amintirile lui.

Frumoasă este plimbarea printre vechile clădiri din Place du Martray. La 16 kilometri spre est se află abaţia Beauport (Paimpol, orar jumătatea lui iunie-jumătatea lui septembrie 10-19, restul anului 10-12 şi 14-17, www.abbaye-beauport. corn) fondată în 1202. E în ruine şi şi-a pierdut complet acoperişul, însă rămân încă în picioare sala capitulară în stil gotic normand şi câteva arcade ale claustrului. în Evul Mediu, pelerinii veniţi din Scoţia şi din Irlanda făceau aici popas în drumul spre Spania.

ÎLE DE BREHAT

La 7 kilometri de Paimpol, în localitatea Pointe de l’Arcouest, vă îmbarcaţi spre Île de Brehat (Pointe de l’Arcouest-Brehat Port-Clos, vara la jumătate de oră, iarna mai rar, www.vedettesdebrehat.com).

La zece minute de coastă se află o insulă extraordinară din punct de vedere al bogăţiei florei care se mândreşte cu flori şi arbuşti tipici litoralului breton, dar şi cu esenţe exotice aduse de marinari. Este un loc ideal pentru o excursie ce uimeşte cu frumuseţea sălbatică a promontoriilor şi a micilor sate bretone.

poza 2CAP FRÉHEL

De la Paimpol la Cap Fréhel se parcurg 92 de kilometri de drum de coastă cu peisaj minunat. Adesea filmat pentru promontoriile stâncoase, pentru marea de smarald şi pentru păsările marine, Cap Fréhel este protagonistul multor albume fotografice dedicate farurilor, înconjurate de vâltoarea apelor care, pe furtună, se sparg de coastă cu o incredibilă putere a valurilor şi o lumină care se schimbă violent, însă imediat ce se potolesc furtunile, oamenii echipaţi cu cizme de cauciuc şi cu haine de ploaie revin pe străzi. E spectaculos şi primăvara când landele bretone sunt pline de grozamă înflorită.

La 4 kilometri sud de Fréhel merită să vă opriţi la Fort la Latte (cunoscut şi cu numele primilor proprietari, Château de la Roche Goyon) de secol XIV, ridicat pe stânci pe malul mării. Încă din 1 000, în poziţia aceea strategică fusese ridicată o fortăreaţă ce apăra coasta de incursiunile piraţilor.

Apărat de ziduri din gresie roz, se intră traversând podul mobil. Acesta duce într-o curte mare pe laturile căreia se găsesc casa guvernatorului, capela şi cisterna de apă. Se pot vedea turnul de observaţie – Échauguette – şi donjonul. Pe orice vreme e frumos să urcaţi pe metereze, să urmaţi traseul străjilor şi să admiraţi piatra roşie sau cenuşie şi marea la orizont (orar aprilie-septembrie 10.30-18, iulie-august 10.30-1.00 în extrasezon doar după-amiaza la sfârşit de săptămână, www.castlelalatte.com).

STAŢIUNEA BALNEARĂ SAINT-MALO ÎNCONJURATĂ DE ZIDURI ŞI DE BASTIOANE DINAN

poza 3În cartea Cheval d’orgueuil scriitorul breton Pierre-Jakez Hélias a descris minunat viaţa rurală de pe aceste meleaguri în secolul trecut. Venind prin locuri de ţară încă vii – ceva mai puţin de 50 de kilometri despart Cap Fréhel de Dinan -, vă treziţi într-un burg antic aflat pe malul râului Rance, primă răspântie între Normandia şi Rennes, care în secolul XIV a devenit centrul comerţului dintre Flandra şi Anglia, înconjurat şi acum de bastioane medievale, unde este plăcută o plimbare, Dinan are patru porţi de intrare: la sud, Porte St. Louis şi Porte du Guichet, la nord, Porte St. Malo şi Porte du Jerzual.

Foarte vizibil este turnul, cu funcţie dublă de fortăreaţă militară si de reşedinţă. În interior se află Muzeul Castelului (orar iunie-septembrie 10-18.30, octombrie-mai 13.30-17.30, ianuarie închis) cu opere ale artiştilor care s-au inspirat din aceste locuri, obiecte de artizanat şi o colecţie de „coiffes”, scufii de dantelă albă tipice costumului popular breton.

După ce ieşiţi din muzeu puteţi vizita bazilica Saint-Sauveur, romanică, însă reconstruită în stil gotic. Dintre casele de secol XV şi XVI din centru merită o vizită Hotel Kératry şi Tour de l’Horologe, cu un ceasornic din 1498, precum şi casele cu structură din bârne de lemn ce găzduiesc încântătoarele prăvălii cu lucruri de ocazie din Rue du Jerzual, unde odinioară trăiau artizani şi negustori. În timpul Fête des Remparts, în iulie, la Dinan au loc turniruri şi parade în costume de epocă.

DINARD

În vecinătatea estuarului râului Rance, Dinard este o localitate elegantă, cu multe facilităţi; era foarte cunoscută în perioada Belle Époque. Spre plajele cu nisip auriu îşi au faţadele hoteluri în stil Art Déco şi colonial; ele stau alături de vile somptuoase de început de secol XX (care se văd bine când traversaţi digul de peste râu). Într-una dintre acestea, construită pentru soţia lui Napoleon III la sfârşitul secolului XIX, se află Musée Du Pays de Dinard (orar aprilie-octombrie 14-18). Localitatea este cunoscută şi pentru plajele cu nisip auriu – plage de l’Ecluse, plage de Saint-Enogat, plage du Port Blanc, plage du Prieuré -şi pentru impunătoarele faleze.

Sănătate în apă, în Bretania

O vacanţă sub semnul sănătăţii poate cuprinde un ciclu de talasoterapie – de la grecescul thalassa, „mare” – un tratament care a luat fiinţă chiar în aceste zone în secolul XIX. Se bazează pe efectele benefice ale climei şi ale apei de mare, în special expunerea la soare şi la particulele de iod – care, după ce s-au „dezintegrat” în aer, sunt aduse de vânt la mal -, şi pe băi în mare.

Iodul depozitat pe plajă are efecte benefice când te îngropi în nisip (psamoterapia, doar în verile foarte călduroase şi uscate), le este util celor care suferă de artroză, infamaţii de tendoane şi muşchi, osteoporoză şi decalcifiere osoasă. Apa de mare se foloseşte şi pentru inhalaţii, aerosoli, spray-uri. În fine, balneoterapia cu apă de mare încălzită la 38 de grade e indicată pentru circulaţie şi pentru oxigenarea ţesuturilor. Dacă i se adaugă alge marine, aduce şi săruri minerale şi oligoelemente.

Printre altele, menţionăm câteva structuri de excelenţă din zonă: elegantele Thermes Marins din Saint-Malo (Grande Plage du Sillón, www.thalassotherapie.com), Agapa Hôtel-Spa (Rue de Bons Enfants nr. 1, www.lagapa.com) la Perros-Guirec şi Le Coq Gadby (Rue d’Antrain nr. 156, www.lecoq-gadby.com) la Rennes – în afara traseului nostru, însă oprire propusă pentru cine ajunge cu avionul – luxos şi atent cu mediul, este primul hotel de patru stele din Franţa care a obţinut menţiunea „ecolabel european”.

O FRÂNTURĂ DIN CENTRUL ISTORIC AL ORAŞULUI DINAN, CU CASE VECHI SI RÂUL RANCE

poza 4
Merită un popas şi Musée de la Mer (orar jumătatea lui mai-jumătatea lui septembrie 10.30-12.30 şi 15.30-19.30) la care se ajunge din „promenade du Clair de Lune” săpată în stânci. Din micul burg Saint-Lunaire, aflat la mică distanţă de coastă, se poate admira Pointe du Decollé.

SAINT-MALO

Foarte aproape şi tot pe coastă se găseşte Saint-Malo. În trecut oraş faimos al corsarilor, aici s-a născut marele navigator Jacques Cartier care, în 1534, căutând pe lângă Terranova o trecere pe mare spre China, a descoperit Canada. Acum este o staţiune balneară cunoscută, cu clădiri elegante, multe reconstruite după bombardamentele din 1944, care-şi păstrează însă nealterat farmecul de odinioară.

Plăcută este şi plimbarea de a lungul drumului de strajă pe bastioanele a căror construcţie a început în secolul XIII (restructurarea s-a terminat în secolul XVIII), dar care au un aspect de secol XVI, dorit de creatorul lor, Sébastien Vauban.

La fiecare dintre cele patru colţuri se înalţă câte un turn şi în cetatea propriu-zisă se găsesc Musée de la Ville şi Musée du Pays Malouin (orar aprilie-sfârşit de septembrie 10-12.30 şi 14-18, lunea închis în extrasezon), dedicate tradiţiilor marine locale. În centrul oraşului se ajunge intrând prin poarta St. Vincent, pe frontispiciul căreia se află două scuturi de lemn cu stema St. Malo şi cea a Bretaniei.

Aici se înalţă catedrala St. Vincent, terminată în secolul XVIII, cu minunate vitralii care filtrează lumina.

În interior se găseşte mormântul lui Jacques Cartier. Treceţi şi prin Rue du Pélicot, unde se păstrează case vechi de secol XVII.

De pe plaja Éventail, când permite mareea, se poate ajunge la stânca Grand-Bé, unde se găseşte mormântul lui Chateaubriand, părintele romantismului francez, care s-a născut aici şi, la 100 de metri distanţă, Fort National (www.fortna-tional.com), ridicat în 1689 pe o stâncă.
La Rothéneuf, 6 kilometri nord, se află curiosul complex Rochers sculptés format din 300 de siluete de războinici, piraţi şi monştri marini sculptaţi în stâncă la sfârşitul secolului XIX.

CANCALE

O atmosferă din alte vremuri se respiră în portul La Houle, înconjurat de case vechi şi renumit pentru produsele din peşte şi fructe de mare. Dintre toate, pe primul loc sunt stridiile care sunt oferite proaspete pe faleză de pescari.

De văzut sunt şi bărcile pescarilor când se întorc din larg în zori, şi vânzarea de peşte, cu tocmeală, care urmează. Puteţi face şi vizite ghidate la o fermă ce creşte stridii „plates” şi „creuses” la Saint Kerber (Les Parcs Saint-Kerber, L’Aurore, tel. 02 99896529, www.saintkerber.com), unde se află şi Musée de l’Huître et du Coquillages (vizite ghidate iulie-15 septembrie, la 11, 15, 17; I5 februarie-15 iunie şi 15 sep-tembrie-octombrie, luni-vineri la 15), care documentează evoluţia tehnicilor de creştere a stridiilor şi meseria de cultivator de stridii.

Musée des Arts et Traditions Populaires (orar iulie-august, 10-12 şi 14-18.30, închis din noiembrie în mai), găzduit în vechea biserică St. Méen, de secol XVIII, oferă o privire de ansamblu asupra muncii, limbii, artei şi tradiţiilor populare din zonă. În cele din urmă vă sugerăm o vizită în La Halle à Marée Exposition d’art (Rue du Port nr. 48, Cancale, www.lahalleamaree.com), o expoziţie de artă contemporană interesantă a artiştilor de pe coastă.

MONT-SAINT-MICHEL

5

Legenda povesteşte că arhanghelul Mihail a apărut în secolul VII în visul episcopului Oberto,. El i-a poruncit să clădească un lăcaş de rugăciune acolo unde se înalţă Mont-Saint-Michel. Pe o stâncă izolată a fost construită o abaţie. Astăzi se ajunge trecând prin sat, printre case de secol XV-XVI, mici prăvălii de amintiri şi mici restaurante.

Ciudat este că pe insulă se poate ajunge pe jos numai în timpul refluxului. În fiecare zi, din aprilie în octombrie, sunt organizate traversări pe jos, cu ghid, din Genêts ori Vains (Découverte de la Baie, Maison de Guide de Genêts, tel. 03 3708349, cu rezervare online: www.decouvertebaie.com. Atenţie! E periculos să vă aventuraţi singuri în apă mai ales datorită nisipurilor mişcătoare), şi cu trasee tematice: istorice, de natură, pentru tineri; călare pe maringotte. Durata variază între 2-5 ore şi e prevăzut un popas de 1 oră la mănăstire, cu întoarcere cu microbuzul.

Îmbrăcămintea recomandată

O pereche de pantaloni scurţi, un rând de haine călduroase cu care să vă schimbaţi la sosire şi o haină de ploaie. Deosebit de sugestive sunt traversările la asfinţit ori seara. Pentru a asista la flux, în zilele în care fenomenul e deosebit de impunător, trebuie să sosiţi cu două ore înainte de orarul indicat.

Panorama complexului Mont-Saint-Michel poate fi comparată cu cea a unui îndrăzneţ zgârie-nori din zilele noastre, construit însă în Evul Mediu.

Dacă ajungeţi la ora la care începe fluxul, printre vizitatori se dezlănţuie o căutare febrilă a unui loc de unde să poată admira valurile ce se grăbesc atotcuprinzătoare până înconjoară insula. E un moment magic, cu exclamaţii de uimire, persoane care se îmbrăţişează, se iau de mână, fac fotografii.

Pe vârful muntelui se ajunge prin Porte de l’Avancée, trecând pe vechile ulicioare ale burgului ce duc spre-scara numită Grand Degré, încastrată între zidurile robuste ale bisericii şi chiliile locuite de călugări. Aşadar, pe platou se vizitează biserica, începută în secolul X. In interior stă mărturie diferitelor sale faze de construcţie – normandă, gotică flamboaiantă şi de secol XIX.

De pe platforma de vest aveţi o privelişte frumoasă asupra golfului şi a faţadei neoclasice a bisericii; peste toate domină turla pe care se află statuia Sfântului Mihail. Abaţia se compune din trei niveluri suprapuse, iar vizita se face coborând, şi cuprinde părţile gotice ale mănăstirii, numite datorită frumuseţii lor „La Merveille”; claustrul, împrejmuit cu bolţi susţinute de coloane din granit roz, spaţiosul refectoriu al călugărilor, cu ferestre înalte, şi Sala de Oaspeţi pe nivelul inferior, cu două şemineuri mari.

Sala Cavalerilor, unde în 1469 a fost constituit Ordinul Cavalerilor Sfântului Mihail, a fost de fapt scriptoriul abaţiei. El era folosit iniţial de călugări scribi la transcrierea de manuscrise antice. Şi mai jos se vizitează refectoriul săracilor şi cămările, până se ajunge la criptele romanice, originare.

O ultimă recomandare

Odată ieşiţi din mănăstire, mergeţi de-a lungul zidurilor şi al celor opt bastioane construite între secolele XIII şi XV, pentru a admira de la înălţime golful şi toate colţurile minunate ale insulei.

Legat acum de uscat printr-un dig, Mont-Saint-Michel este în timpul refluxului înconjurat de 17 kilometri de nisip şi pajişti unde adesea pasc turme de oi. Info: Office de Tourisme du Mont-Saint-Michel, www.ot-montsaintmichel.com.

Unde dormiţi

L’Auberge Saint Pierre (Mont-Saint-Michel). Are numai 20 de camere (mici) într-o clădire de secol XV şi câteva dependinţe. Vă permite să vă bucuraţi de insulă în singurătate când turiştii revin seara pe continent. Are un restaurant bun. Info: Intra Muros, Mont-Saint-Michel, tel. 02 33601403, www.auberge-saint-pierre.fr

Le Menoir Saint Michel (Fréhel). Doar 20 de camere romantice într-un cottage de secol XVI cu un mic lac privat la 300 de metri de plaja Sable d’Or. Primitoare sunt spaţiile comune cu un şemineu mare. Info: Rue de la Carquois nr. 38, Fréhel, tel. 02 96414887, www.fournel.de

Bellevue Le Port Clos (Île de Bréhat). Pe Île de Bréhat, un hotel cu farmec antic, cu 17 camere cu vedere spre mare, unele cu balcoane mari. Stil simplu, însă elegant. Info: Île de Bréhat, tel. 02 96200005, www. hotel-bellevue-brehat.fr

Unde mâncaţi

Les Maisons de Bricourt (Cancale)

Fructe de mare şi mirodenii orientale într-o maison istorică a unei familii proprietară de flotă comercială. Încercaţi Saint Pierre, „revenire în India” cu sos de curry şi piure de mango. Oferă camere în castelul de pe promontoriul breton alăturat. Pentru gurmanzi. Info: Rue du Guesclin nr. 1, Cancale, tel. 02 99896476, închis din 9 ianuarie în 9 februarie şi din 27 februarie în 15 martie, www.maison-de-bricourt.com

Ty Breizh (Cancale)

Mic restaurant breton unde se servesc fructe de mare şi peşte, în zona portului, nu departe de vânzătorii de stridii. Info: Quai Gambetta nr. 13, Cancale, tel. 02 99896026

Restaurant Le Pomme d’Or (Saint-Malo)

În oraşul vechi, gestionat de aceeaşi familie încă din 1954, oferă bucătărie tradiţională bretonă. Se poate gusta de la soup de poisson la gallettes din hrişcă, la crepes cu brânzeturi, şuncă şi ciuperci. În afara restaurantului există o sală de ceai şi câteva camere de închiriat. Info: Place du Poids-du-Roi nr. 4, Saint-Malo, tel. 02 99409024, www.la-pomme-dor.fr
Pentru toate celelalte informaţii: Atout France, www.atout-france.fr şi www.franceguide.com

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.