Despre folk, rock şi Piatră… Piatra Craiului… „Folk Rock Fest Piatra Craiului”

0
222
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Despre folk, rock şi Piatră… Piatra Craiului… „Folk Rock Fest Piatra Craiului”

 Motto:

„Un pas spre bine dacă ar face fiecare, tot s-ar schimba ceva pentru natură şi pădure. De asta vom fi pe 17 august în Parcul Naţional Piatra Craiului”- Hefe.

         Anul acesta, prin februarie, scriam aici, la Jurnal Spiritual, un articol despre Piatra Craiului şi frumuseţile naturale de un farmec aparte pe care orice iubitor al naturii le poate găsi dacă-şi îndeamnă paşii către „Crai”…Spuneam atunci că Masivul Piatra Craiului este singurul munte de la noi care iese în evidenţă prin altitudinea, spectaculozitatea şi frumuseţea crestei, este un masiv montan compact şi proeminent. Când te afli în Piatra Craiului eşti, cu adevărat, „pe-un picior de plai, pe o gură de rai“. Dacă ne gândim puţin la particularităţile şi comorile sale unice, vom pune oricând pe picior de egalitate peisajele montane din Alpii francezi, bavarezi ori elveţieni cu acelea pe care le găsim aici, acasă.
         Am să rememorez azi doar două dintre legendele Pietrei Craiului şi apoi am să vă zic câteva vorbe despre o „întâmplare” faină ce va avea loc la mijloc de august  2019, pe „cerdacul” acestui munte fain!… Este vorba despre primul festival care va avea loc într-un parc naţional… Legenda Pietrei Craiului spune că un crai a fost blestemat să se transforme în munte. El era iubit de supuşi, de aceea îi spuneau Măritul. Ajuns bătrân şi fără copii, craiul a hotărât să aleagă chiar el un moştenitor al tronului. Flăcăi veniţi din alte zări au fost chemaţi să se întreacă în puteri şi în înţelepciune. La o stână din munţi trăia un păstor pe nume Brăduţ, care a venit şi el să-şi încerce norocul. S-a dovedit a fi cel mai bun.
       La ultima probă, când trebuia să asculte oamenii şi să împartă dreptatea, a fost pus în faţa unei ghicitori. Trei fraţi se războiau pentru că au primit drept moştenire câte trei lăzi, una cu aur, alta cu oase şi cealaltă cu pământ. Toţi trei voiau lada cu aur. Brăduţ i-a împăcat spunându-le că tatăl lor i-a lăsat unuia banii strânşi, altuia animalele şi celuilalt pământul. Fiind atât de isteţ, Brăduţ a devenit noul crai. De atunci, muntele Piatra cea Mare s-a numit Piatra Craiului, în cinstea păstorului Brăduţ care, prin propriile puteri, a devenit crai. Vârful Baciului din acest masiv are şi el o legendă. Un cioban care-şi mâna oile pe pajiştile din Piatra Craiului a pus rămăşag cu alţi păstori că poate supravieţui singur în munţi. Toamna, după ce a adus oile în sat, s-a întors pe munte. Şi-a făcut un adăpost unde a stat până la venirea primăverii. Fiindcă a dovedit că e curajos şi a înfruntat frigul şi pustietatea, vârful de munte pe care a stat a fost botezat Vârful Baciului şi este cel mai înalt din Piatra Craiului. I se mai spune şi Vârful La Om, poate pentru că acolo omul a arătat că poate învinge natura.
        Având un aspect de cetate naturală de piatră, îmbrăcată către poale cu brâul verde forestier, Piatra Craiului este şi rămâne un unicat între munţii noştri. Peisajul specific Pietrei Craiului, „împachetat” în mii de imagini de fortografii amatori ori profesionişti ce i-au „trecut cerdacul”, este caracterizat definitoriu de creasta sa singuratică, unică în relieful montan al României prin cele patru trăsături definitorii: altitudinea, lungimea, proeminenţa şi unitatea. Apariţia Pietrei Craiului în „peisajul” Carpaţilor Meridionali pare accidentală, deoarece acest munte consituie cea mai spectaculoasă formaţiune calcaroasă şi sinclinală din aceştia, fiind compus din calcare mezozoice şi conglomerate stratificate pe roca de bază cristalină.
        Aceste superlative pot părea celui ce n-a văzut acest munte o înşiruire de cuvinte bombastice dar, cine e interesat în a studia, pe îndelete, particularităţile masivului va descoperi el însuşi că nu sunt vorbe-n vânt. Va descoperi o mare varietate a formelor şi dimensiunilor reliefului rezidual (colţi de stâncă, ace, piramide, muchii, turnuri, brâuri, hornuri); numărul mare de văi, grohotişuri precum şi arcade naturale alături de abrupturi structurale deosebit de spectaculoase.

        Din punct de vedere al bio-diversităţii vegetale şi animale, masivul este, realmente, o comoară care trebuie ţinută cu orice preţ departe de poluarea specifică, din păcate, în zilele noastre ori de „mâna lungă” a exploatărilor forestiere ilegale.

        Şi iată că nişte oameni faini, cu drag de munte şi de muzică, oferă, la mijloc de august, un festival „asortat” din plin cu diverse alte activităţi care  vor oferi clipe de neuitat tuturor celor ce vor adăsta prin „Crai” în perioada 15-17 august… Am aflat despre acest festival prin intermediul unei doamne cu suflet mare, unul dintre „creierele” şi „motoarele” acestui festival, doamna Aimée D’Albon, veche prietenă a muntelui, a muzicii bune şi a tuturor proiectelor „verzi”, cele în care natura ocupă locul cel mai important!… Împreună cu omul, fireşte!… Îi mulţumesc pentru implicare pentru că în spatele scenei unor asemenea activităţi de anvergură se ascunde un efort uriaş, nebănuit de majoritatea celor ce participă la activităţi de acest fel… Şi îi mulţumesc pentru informaţiile puse la dispoziţie despre ceea ce va fi atunci… Dar haideţi să vedem despre ce este vorba…
       „Folk Rock Fest Piatra Craiului”, cel mai verde festival de muzică rock, rock alternativ, indie și folk din România, propune o experiență inedită celor care vor să-și petreacă 3 zile într-un parc național și să participe la concerte și petreceri în aer liber, la activități interesante în natură și workshopuri creative. Astfel, între 15 și 17 august 2019, Parcul Național Piatra Craiului se va transforma în scena pe care vor urca pe rând 22 de nume sonore ale muzicii rock și folk românești.
       „Folk Rock Fest Piatra Craiului” este un proiect unic în România, un festival cu muzică bună, amenajare realizată de artiști plastici, activități în natură, workshopuri, sport și bună dispoziție care se subscriu devizei: „Să multiplicăm prin artă valoarea naturii, nu să o distrugem!”. Primul festival dedicat naturii, locul de desfăşurare al „Folk Rock Fest Piatra Craiului” este amplasat pe malul Bârsei, în spatele scenei principale fiind profilată silueta muntelui supranumit „Craiasa Carpaţilor”.
        Prima zi a festivalului, joi, 15 august, se va deschide cu Mr. Jurjak, The Mono Jacks, Toulouse Lautrec, The Case, Nourunegru, Emeric Imre și Daniel Fat. Vineri, 16 august vor concerta la Folk Rock Fest Piatra Craiului Vița de Vie, Implant Pentru Refuz, Luna Amară, The Different Class, Ţapinarii, Bucium, Ovidiu Scridon, Dinu Olărașu. Cea de-a treia zi de festival, sâmbătă, 17 august vor urca pe scenele din Piatra Craiului: Coma, Trooper, Byron, Robin and the Backstabbers, Via Daca, Titus Constantin, Daniel Iancu.
       Festivalul va avea un spațiu de camping de 5000 de corturi, zona de plajă, loc de joacă pentru copii, diverse jocuri și activități interesante pentru participanți, zonă de party dar și ecrane pe care se vor vedea imagini cu animalele sălbatice surprinse de camerele de supraveghere ale Parcului Național. Cele 16 hectare pe care se va desfășura „Folk Rock Fest Piatra Craiului” vor fi amenajate doar cu materiale prietenoase pentru mediu, cu arhitectură și scenografie inspirată din natura și mitologia spectaculoasă a parcului național.
       Festivalul va fi totodată cadrul unde se pun bazele unei mișcări care să aducă artiștii plastici în natură și care va purta numele ART Station. Întregul concept este gândit să aducă cât mai aproape de oameni experiența naturii sălbatice, emoția pozitivă pe care natura o provoacă, fară a deranja sălbăticia. Ziua vor fi organizate diferite excursii și activități creative, iar seara va aduce concerte și petreceri.Festivalul își propune să nu folosească, pe cât este posibil, recipiente din plastic, să strângă selectiv deșeurile și să fie un exemplu de festival cu adevărat „verde”. O întreagă campanie este susținută, în acest sens, pe rețelele de socializare, în consens cu mișcările: #trashtag și #plasticfree.
       Inițiatorul proiectului este Asociația Ecoturistică Zărnești-Piatra Craiului, care a preluat anul trecut evenimentul „Folk de Zărnești” și l-a transformat într-un succes pe plan local, arătând cât de mare nevoie este de activități distractive, educative și recreative pentru turiști. Peste 60 de pensiuni din zonă sunt deja partenere în proiect, cea mai mare mobilizare la nivel local de până acum. În fiecare an în Parcul Național Piatra Craiului vin aproximativ 200 000 de turiști, atrași de frumusețea locului, marea majoritate în lunile de vară.
       Spicuim din cele spuse de câţiva dintre artiştii ce vor concerta în „Crai”… „Am o întrebare pentru voi, poate arta multiplica valoarea naturii? Asta vom afla între 15 şi 17 august în Piatra Craiului, la primul festival care are loc într-un parc naţional.Noi vom cânta acolo pe 16, chiar la mijloc.Vă aşteptăm!” – Adrian Despot – Viţa de Vie.
       „Noi vrem să fim acolo când natura are nevoie de noi. Mai ales pădurile virgine. De asta am colaborat cu Greenpeace în campania lor. E dorinţa noastră de a face ceva, chiar dacă e 1% din ce e nevoie. Noi ne-am născut la bloc dar am înţeles cât de importantă e natura. Un pas spre bine dacă ar face fiecare, tot s-ar schimba ceva pentru natură şi pădure. De asta vom fi pe 17 august în Parcul Naţional Piatra Craiului”.-  Hefe – Trupa Coma.

      „Mă gândesc mult la cântarea asta, pentru că e acolo unde este, pentru că abia aştept să cânt acolo. E un loc bun în care să te detaşezi de tot ceea ce ţine de oraş şi să te bucuri de muzică” – Robin Proca – Robin and the Backstabbers.

       „În Piatra Craiului eu am fost an de an, cred că 5,6,7 ani legaţi, în fiecare an mergeam şi urcam pe creastă şi făceam o porţiune de drum şi coboram, evident cântam la foc…pentru mine e o surpriză că va fi un festival acolo şi cred că va fi foarte tare, eu abia aştept!” – Dan Byron – trupa byron (cu b mic).
        Prima rezervație naturală din Piatra Craiului a fost înființată în 1938 și avea doar 440 ha. Parcul național a fost înființat în 1990 și cuprinde aproape 15 000 ha, dintre care o treime constituie zonă de conservare specială.Autorităţile române din perioada interbelică au fost sensibile la frumuseţile acestui munte şi au decis prima acţiune concretă de ocrotire, când Consiliul de Miniştri a hotărât înfiinţarea rezervaţiei mixte Piatra Craiului, cu suprafaţa iniţială de 440 hectare, majorată ulterior la 1.459 hectare. Parcul Naţional Piatra Craiului a luat naştere în anul 1971. În anul 1990, suprafaţa Parcului a fost mărită până la 14.800 hectare, cuprinzând porţiuni din judeţele Braşov şi Argeş. Primele măsurători topografice atestate documentar sunt făcute de Institutul Cartografic din Viena și sunt incluse în hărți ale Țării Bârsei. Echipa a fost însoțită de jurnalistul Anton Kunz, care a ajuns pe vârful La Om în 1842, aceasta fiind prima ascensiune documentată.
Parcul Național se suprapune cu Situl Natura 2000, iar pe suprafața lui se mai întâlnesc câteva rezervații naturale, dintre care majoritatea sunt peșteri și avene:Peștera Dâmbovicioarei; Peștera Uluce; Peștera Stanciului; Avenul lui Adam; Cheile Dâmboviței; Peștera Liliecilor. În interiorul graniţelor parcurilor există doar două sate, Măgura şi Peştera.Printre minunile naturale a căror vizionare directă are darul de a-ţi vindeca sufletul prin pitorescul, grandoarea şi frumuseţea lor, se numără Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturelui, Avenul Vlăduşca, Prăpăstiile Zărneştiului, Zaplazul, Turnurile Dianei, Degetul lui Călineţ, Acul Crăpăturii, Creasta Dinţată.
       Mai multe, mai actualizate şi mai pertinente informaţii despre „Folk Rock Fest Piatra Craiului” puteţi găsi accesând site-ul frestivalului https://www.folkrockfest.ro/ sau pe pagina de Facebook a festivalului fb/Folk Rock Fest Piatra Craiului. Biletele sunt puse în vânzare în format electronic pe www.iabilet.ro și în rețeaua fizică iabilet.ro/retea www.folkrockfest.ro. Imaginile ce însoţesc acest material sunt preluate de pe pagina de Facebook a festivalului.
      Voi încheia scurta prezentare a „frumuseţii” numite Piatra Craiului şi a evenimentului fain ce urmeză la mijloc de august nu înainte de a aduce aminte tuturor că acest munte are şi un imn care, cel mai probabil, va fi cântat de mulţi în „Crai” şi al cărui refren în versuri sună aşa:
Şi vreau să vii şi tu, să mergem împreună
Să împletim acolo a Craiului cunună
Din garofiţe roşii şi din bujori de munte
Din liliac şi flori de colţ cărunte
Hei, hai, liliac şi flori de colţ cărunte”
       Pentru a afla mai multe şi mai pertinente lucruri despre Piatra Craiului vă recomand accesarea următoarelor site-uri:

http://www.pcrai.ro/lang-ro/6/Parcul.html

http://zarnesti.net/piatra-craiului/prezentare-generala/

http://www.carpati.org/ghid_montan/muntii/piatra_craiului-37/prezentare/

http://www.departamentulalphacarpatica.ro/piatra-craiului-legenda-si-mister/

Gânduri bune tuturor!

Al dumneavoastră,

 Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here