Lucruri uimitoare pe care nu le știați despre Calea Lactee

0
3162
CaleaDacă, într-o noapte senină ne facem timp să observăm cerul, putem vedea că în zona centrală a bolții apare o bandă albicioasă neclară sau, uneori, un arc de lumină albă. Aceasta este galaxia Calea Lactee. Un disc spiralat gigant cu miliarde de stele, mii de nebuloase și roiuri stelare și una din sutele de miliarde de galaxii existente în univers.

Dar „Galaxia Noastră” ascunde multe mistere, unele nedescoperite, altele împărtășite de astronomi și oameni de știință, potrivit http://www.mnn.com/

Când privim spre cer, vedem doar aproximativ 0.0000025% din stele galaxiei și asta nu doar din cauza faptului  că ochiul uman nu este destul de puternic pentru a le vedea, ci și  pentru că multe dintre ele sunt ascunse după gaze și praf cosmic.  Cu toate astea, chiar dacă am putea vedea toate stelele, doar aproximativ 10 % din galaxie ar fi vizibilă – circa 90 % din aceasta este alcătuită din materie întunecată, care este invizibil pentru noi.

Dar câte stele are Calea Lactee?  Potrivit Universe Today, galaxia noastră are între 100-400 miliarde de stele. „Dar acest număr nu este fix. Calea Lactee pierde constant stele prin supernove și produce permanent  circa șapte stele noi pe an.”

Calea Lactee s-a format din  galaxii mai vechi și atrage și adaugă pemanent  noi clustere. În prezent, galaxia Calea Lactee este în curs de extindere cu stele din galaxia Canis Major.

Există o gaură neagră în centrul Căii Lactee numită Sagittarius A*. Acestă gaură neagră, se afla la  distanţă de 27 de ani-lumină de Pământ. Ea are un diametru de aproximativ 14 milioane de mile; are o masă care cântărește echivalentul a 4 milioane de planete precum Soarele.

Nu există, până acum, nici o poză completă a Căii Lactee.

Deoarece Pământul se află în ea, ar trebui să găsim o modalitate de a părăsi galaxia pentru a face o poză. Asta ar însemna o călătorie de milioane de ani-lumină pentru a ajunge într-un punct din care am putea obține o imagine de ansamblu asupra galaxiei. Reprezentările pe care le cunoaștem sunt imagini artistice bazate pe analiza a zecilor de milioane de stele prezente în  galaxie. Totuși, fotografiile parțiale capturate de-a lungul timpului din interior,  sunt destul de spectaculoase.

Dar galaxia Calea Lactee nu este singura galaxie spirală din Univers. Imaginea galaxiei NGC 7331, situată la aproximativ 50 de milioane de ani-lumină depărtare, în constelația Pegasus, a fost capturată în infraroșu de către telescopul spațial Spitzer și este considerată geamăna Căii Lactee.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.