Biserica este însuşi cerul

0
453

Despre Biserica1.Despre Biserica se spune ca este loc al îngerilor, al arhanghelilor, este împărăţia lui Dumnezeu, este însuşi cerul. Şi, după cum, dacă te-ar duce cineva în cer, nu ai îndrăzni să vorbeşti, chiar dacă ai vedea pe tatăl tău, chiar dacă ai vedea pe fratele tău, tot astfel nici aici. Depre biserica, nu trebuie să vorbeşti nimic altceva în afara celor duhovniceşti. Căci şi aici este cer. Dacă nu crezi, priveşte spre această Masă, adu-ţi aminte din ce cauză şi de ce stă ea aici. Gândeşte-te Cine este Cel Care merge înaintea ei… Biserica nu este loc de vorbă, ci de învăţătură (Omilia 36.5-6 Ia Corinteni, P.G. 61,313-314).

Despre Biserica si despre preotie: pe cât de mare este deosebirea dintre fiinţele necuvântătoare şi om, tot atât de mare să fie diferenţa dintre păstor şi păstoriţi.

2.Postul, culcatul pe pământul gol, privegherile şi toate celelalte pot să le îndeplinească cu uşurinţă mulţi, nu numai bărbaţii, ci şi femeile. Dar când este vorba de conducerea Bisericii şi de a încredinţa purtarea de grijă a atâtor suflete, toate femeile să se dea la o parte din faţa unei răspunderi atât de înalte.

Ba chiar şi cea mai mare parte dintre bărbaţi. Să fie puşi în această slujbă înaltă bărbaţii care întrec cu mult pe toţi ceilalţi şi care cu atât sunt mai înalţi decât ceilalţi în ceea ce priveşte virtutea sufletului, cu cât înălţimea trupului lui Saul era mai mare decât a întreagului neam al evreilor (1 Regi 10,23), ba chiar şi mai mult. Pe cât de mare este deosebirea dintre fiinţele necuvântătoare şi om, tot atât de mare să fie diferenţa dintre păstor şi păstoriţi, ca să nu spun chiar mai mare, căci este vorba de primejdii mult mai mari (Despre preoţie 2.2 în P.G. 48,633).

Florile alese din învãƫãturile cuviosului Sfântul Ioan Gura de Aur, Gheorghe Badea

Jurnal Spiritual

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.