Idei de desert pentru o stare de bine

0
256

gălbenușuri prăjitura

Câteva gălbenușuri , zahăr și alte câteva ingrediente și prăjitura este gata! – Deserturi simple și gustoase – Deliciu și savoare pentru papilele gustative…

Mille Feuilles

Ingrediente pentru blat:
400 g unt
400 g făină
200 ml apă
sare

Ingrediente pentru cremă:
4 gălbenușuri
2 căni de lapte
2 linguri de făină
7 linguri de zahăr
zahăr vanilat (1 plic)
esență de portocale (1 linguriță)

Prepararea foilor: Se frământă un aluat din făină, apă și un praf de sare. Se lasă acest aluat la frigider pentru 30 de minute. Se scoate, se întinde o foaie peste care se așază untul puțin topit, cât să acopere foaia. Se împăturește, aducând colțurile spre mijloc, apoi se întinde iar foaia în formă dreptunghiulară. Se împăturește iar în trei și se întinde o nouă foaie, repetând procedeul de trei ori. Se împarte aluatul în trei părți și se întind trei foi, care se coc, fiecare, pentru 45 de minute.

Prepararea cremei: Se freacă gălbenușurile cu zahărul și se pun la bain-marie, încorporându-se laptele și făina. Se amestecă până se formează o cremă groasă. După răcire, se adaugă zahărul vanilat și esența de portocale.
Se adaugă crema pe foi în două straturi, iar deasupra se presară o foaie mărunțită. Sau se poate lăsa foaia întreagă și se poate decora cu o altă cremă sau cu frișcă.

Prăjitură de cafea

Ingrediente:
4 ouă
3 linguri de unt
2 linguri de cacao
4 linguri de cafea concentrată
2 linguri de lichior de cafea
1 cană de zahăr
1 cană de făină
1 plic de zahăr vanilat
1 plic de praf de copt
4 linguri de apă

Mod de preparare: Gălbenușurile și o jumătate din cantitatea de zahăr se amestecă bine. Se adaugă peste acest amestec 2 linguri de cafea concentrată, lichiorul de cafea și untul înmuiat. Se bat albușurile spumă cu restul de zahăr și cu zahărul vanilat și se adaugă peste crema de albușuri. Se stinge praful de copt cu puțin oțet, se adaugă în amestec, apoi se toarnă făina în ploaie. Se pune totul într-o tavă tapetată cu unt și se lasă la cuptor 30 de minute. După ce s-a răcit prăjitura se adaugă pe deasupra o glazură preparată din apă, zahăr, cacao și cele două linguri de cafea concentrată rămase, fierte la foc mic. Sau se poate adăuga o altă cremă. Se taie în formă de romb și se servește.

Poftă bună!

Descoperă alte meniuri în Idei pentru meniu – Salate de cartofi.

Idei culese, preparate și gustate de-a lungul timpului de…

Mihaela Mușetescu