Desenați cercul vieții

0
1173
cercul vietiiVeți avea nevoie de o tălbiță sau o bucată mare de hârtie, o farfurie mare cu ajutorul căreia să desenați un cerc mare și un capac de borcan sau un pahar pentru a trasa un cerc mai mic.

În multe culturi, cercul este considerat un simbol sacru; mandala; care este un cerc intersectat de o cruce, apare în reprezentările artistice ale multor popoare.

Cercul ne amintește de conexiuni, integritate și veșnicie. Anul liturgic este ciclic prin urmare îi putem ajuta pe copii să vadă legăturile dintre noi și lume.

Următoarea activitate este confecționarea unui afiș reprezentând ciclul vieții. Pentru aceasta e nevoie să desenați un cerc mare pe o tăbliță, apoi să-l tăiați. Observați că cercul n-are nici început, nici sfârșit (eu le spun adeseori copiilor că un cerc este identic cu timpul lui Dumnezeu fără început și fără sfârșit). Desenați un cerc mic în centrul cercului mare; Dumnezeu se află în centrul vieților noastre și al întregii viețuiri.

Vorbiți-le copiilor despre ce facem noi, oamenii, în fiecare zi: ne trezim, ne spălăm, mâncăm, lucrăm sau ne jucăm (dacă e vorba despre copii), dormim, respirăm, inspirăm și expirăm.

În acest fel, viețile noastre formează un cerc. Scrieți: „Ne trezim” deasupra cercului, apoi mergând în sensul acelor ceasornicului, lăsați-i pe copii să decoreze cercul cum doresc să scrie sau să deseneze în jurul cercului, dintr-o parte într-alta, dar în sensul specificat mai sus.

Copiii mai mari pot desena mai multe cercuri sau cicluri ale vieții pe același afiș. Alte activități ciclice care pot fi explorate sunt:

–          Dimineața, după amiaza, seara, noaptea;

–          Toamna, iarna, primăvara, vara;

–          Însămânțarea, creșterea, recoltarea;

–          Nașterea, viața, moartea;

–          Ciclurile de viață ale copacilor, florilor, broaștelor, fluturilor;

–        Ciclul liturgic: Paștele, Rusaliile; Postul Crăciunului, Nașterea Domnului sau Crăciunul, Sfântul și Marele Post al Paștilor (un timp al prăznuirii, un timp al creșterii, un timp al așteptării, un timp al bucuriei, un timp al pregătirii).

„Cum îndrumăm copilul în viața duhovnicească” Ed. Sophia

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.