Descoperiri uimitoare a savantilor: plantele pot auzi

Natura este miracol si forta

0
346
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 

Natura este miracol si forta

Natura este un miracol si aceasta nu inceteaza sa ne uimeasca. Forta  naturii, a plantelor, copacilor si animalelor, care desi tacute, ne invata atat de multe lucruri, constituie ambientul in care traim, micile noastre bucurii, plasa in care cadem ori de cate ori ne simtim vestejiti, tristi sau goi. Darurile pe care natura ni le da sunt inestimabile: faptul ca nu platim pentru ele, ci doar gesturile noastre sunt plata pentru a primi iubire, devotiune, mirosuri ceresti si vederi ale celor mai frumoase si incarcate de har vietati ale planetei, ne este destul. Plantele care sunt ca niste martori fermecatori ai existentei noastre, desi firave, ne uimesc prin iubirea suava  pe care ne-o dau si pe care la randul nostru le-o daruim, invatandu-ne sentimentul iubirii neconditionate.

Pare incredibil dar plantele chiar aud

Sigur că s-au scris numeroase teorii despre modul în care plantele reacționează la muzică, dar puține sunt studiile cu adevărat concludente în acest sens. Într-adevăr plantele aud, adică percep vibrațiile diverselor sunete și pot distinge între sunetele scoase de insectele care le mănâncă sau alte sunete din natură care nu le amenință.

Plantele striga dupa ajutor

N-au gură, dar au un alt sistem, foarte ingenios, prin care pot striga după ajutor. Când plantele sunt amenințate de anumite bacterii sau fungi, ele transmit un semnal chimic către rădăcini care secretă diverși acizi și apără astfel crengile și frunzele de la suprafață. În loc să accepte pasiv atacul microbilor, ele își construiesc un sistem de apărare la care nimeni nu se aștepta. Desi am vazut de multe ori plante care se ofilesc in conditii de viata acceptabile, dar in incaperi care nu au destula lumina, sau in care  sunt persoane depresive. Se spune ca energia negativa, usuca plantele.

Plantele au capacitatea înnăscută de a face calcule matematice

 Aceasta ne arată un nou studiu, această abilitate permiţându-le să-şi gestioneze rezervele alimentare în timpul nopţii.

Oamenii de ştiinţă britanici declară că au fost „uluiţi” să descopere un calcul atât de sofisticat în biologie. Modelele matematice arată că plantele calculează cantitatea de amidon consumată peste noapte cu ajutorul împărţirii, proces efectuat cu ajutorul substanţelor chimice din frunze. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la John Innes Centre, iar rezultatul a fost publicat în jurnalul ştiinţific e-Life.

Experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă de la John Innes Centre din Norwich au arătat că singura metodă prin care plantele îşi pot ajusta consumul de amidon la un nivel atât de precis este prin efectuarea unui calcul matematic – împărţirea.

„De fapt ele fac matematică într-un mod simplu, chimic. Este incredibil, am fost uimiţi ca oameni de ştiinţă să descoperim acest lucru”, a comentat profesorul Alison Smith, coordonatorul acestui studiu, pentru BBC.

 „Este matematică elementară, ce-i drept, dar este vorba despre plante care efectuează calcule”, a subliniat profesorul.

Cercetătorii au folosit un model matematic pentru a studia modul în care o împărţire poate fi efectuată în cadrul unei plante. Noaptea, mecanisme din interiorul frunzei măsoară cantitatea de amidon stocat. Informaţia despre timp vine de la un „ceas intern”, similar ceasului intern prezent la oameni.

 

Ionela Moldovanu