Descoperiri care au schimbat lumea – Tabelul periodic al elementelor

0
2110

mendeleevNumit şi sistemul periodic al elementelor sau Tabelul lui Mendeleev, conţine elementele chimice descoperite într-un aranjament tabelar care ţine cont de proprietăţile fizice şi chimice ale acestora.

Astfel, tabelul periodic al elementelor este un set foarte important de informaţii ce clasifică diferitele proprietăţi ale elementelor chimice. Mai precis, este utilizat pe scară largă în chimie, fiind una dintre cele mai importante discipline academice. Scopul său principal este de compararea, sistematizarea şi clasificarea comportamentelor elementelor chimice.

Având în vedere că în 1789, Antoine Lavoisier a publicat o listă cu 33 de elemente chimice, grupându-le în gaze, metale, nemetale şi pământuri, chimiştii au continuat în secolul următor să caute o metodă mai precisă de clasificare a elementelor chimice.

Apoi, în anul 1869, chimistul rus Dmitri Mendeleev publică tabelul său periodic al elementelor. Mendeleev a clasificat elementele pe linie după greutatea atomică şi a trecut pe rând nou de fiecare dată când caracteristicile elementelor au început să se repete.

Pe de altă parte recunoaşterea şi acceptarea tabelului lui Mendeleev a venit datorită a două decizii pe care le-a luat. Una era că a lăsat locuri libere pentru elementele ce nu au fost încă descoperite. Cea de-a doua decizie a fost că, a ignorat ordinea sugerată de greutatea atomică şi a trecut la elementele adiacente.

În ceea ce priveşte progresul teoriilor structurii atomice, se pare că Mendeleev a clasificat elementele, neintenţionat, în ordine crescătoare a numărului atomic sau după încărcătura nucleară.

Ei bine, din iulie 2009, numărul total de elemente incluse în tabelul periodic este 117 şi este format din elemente cu numerele atomice de la 1 la 116 şi elementul 118. Aceste elemente sunt clasificate în metale, metaloizi şi nemetale.

Mai mult decât atât, tabelul periodic al elementelor este într-o continuă dezvoltare, cu noi elemente ce aşteaptă să fie descoperite. Aşadar, tabelul îşi are aplicaţii în domenii ştiinţifice, dar mai ales în chimie şi ajută enorm ştiinţa modernă.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here