Descoperirea care îi poate ajuta pe orbi să-și recapete vederea

0
239
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ochisoriVederea este un proces care presupune trei etape, implicând imaginea, retina și creierul. Când privim un obiect, lumina reflectată oferă imaginea retinei. Fotoreceptorii din retină preiau imaginea și o transformă într-un cod format din seturi unice de impulsuri electrice, un fel de cod Morse pentru minte. Apoi, aceste semnale sunt transmise la creier. Bolile oculare degenerative împiedică imaginea să treacă de globul ocular, afectând astfel vederea. Dr. Sheila Nirenberg a vorbit despre complexitatea modelelor care se schimbă la fiecare milisecundă cu noile imagini ce pătrund în ochi. Modelul impulsurilor se schimbă mereu deoarece lumea se schimbă tot timpul. Dar ce se întâmplă când acest proces se destramă? Sau în cazul persoanelor care suferă de boli ale retinei sau de degenerescență maculară? Fotoreceptorii mor, toate celulele din jurul lor mor. Apoi, într-o zi, vor rămâne doar celulele de ieșire, cele care transmit semnalele la creier. Dar pentru că nu există imagini care să pătrundă, celulele de ieșire stau pur și simplu fără a avea activitate. Astfel, creierul respectivei persoane nu obține nici o informație vizuală, această putând fi considerată nevăzătoare.

Soluția pentru această problemă ar fi crearea unui dispozitiv de codificare și traducere care să preia imaginile prelucrate, să le codifice în impulsuri electrice și apoi să le trimită la creier. O echipă de cercetători de la Colegiul Medical Weill al Universității Cornell, condusă de dr. Sheila Nirenberg, a descoperit o modalitate de a transmite codul vizual direct la creier, trecând peste celulele distruse din interiorul ochilor. „Persoana va trebui să poarte un fel de aparat de fotografiat, care să aibă un dispozitiv codificator și care să preia informațiile din aparatul de fotografiat și să le traducă la fel ca în codul retinei”, susține dr. Nirenberg. Un procesor minuscul, de dimensiunea unuia din interiorul unui telefon mobil, poate fi de ajutor în cadrul acestui proces. Și astfel, o persoană care anterior a avut o vedere încețoșată, fiind capabilă să discearnă doar între lumină și întuneric, ar avea posibilitatea  să-și recupereze vederea.

Motivele pentru care dr. Sheila Nirenberg lucrează la acest proiect sunt relativ simple. „Am simțit că este datoria mea, mare parte din munca grea a codificării fiind deja realizată. Dispozitivul nu presupune o intervenție chirurgicală, ceea ce este mai puțin descurajator pentru pacienți și sperăm să îl facem foarte accesibil din punct de vedere financiar”.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here