Descoperire revoluționară: Vorbirea decodată direct din activitatea creierului

0
102

Oamenii de știință au realizat un sistem care poate reconstitui vorbirea prin analiza activităţii cerebrale. Cu alte cuvinte, dispozitivul ne citește gândurile. 

Dincolo de aspectul etic, descoperirea cercetătorilor americani de la Centrul de Sisteme Cognitive Wadsworth din New York este una importantă pentru că reușește să depășească pragul cuvântului rostit.

Soft-uri care pot transcrie cuvintele existau de mult timp, iar pe parcursul anilor acestea s-au tot fost perfecționat. Mergând în această direcție, că vorbirea este produsul cortexului cerebral, iar acest lucru înseamnă că ar putea fi reprodusă cu ajutorul unor electrozi şi al unui sistem bine pus la punct doar din undele cerebrale, savanții americani au avut rezultate ce pot fi considderate un succes.

Şapte pacienţi epileptici voluntari au fost monitorizaţi prin plasarea unui electrod pe suprafaţa cortexului în zona responsabilă de producerea vorbirii. Complementar, au fost folosite sisteme de învăţare bazate pe inteligenţa artificială a computerelor şi date lingvistice care au permis crearea unui sistem de recunoaştere a cuvintelor ce urmează a fi rostite. Vorbirea este decodată şi poate fi transcrisă ca text sau convertită în sistem audio.

Cea mai importantă aplicabilitate a acestei tehnici este în cazul pacienţilor conştienţi care nu pot comunica cu cei din jurul lor – sindromul locked-in (condiţie neurologică în care pacienţii sunt pe deplin conştienţi, dar nu se pot mişca şi nu pot comunica din cauza unei paralizii complete a tuturor muşchilor voluntari, mai puţin a celor oculari).

Filmul „Le scaphandre et le papillon” a prezentat un asemenea caz. Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, personajul reuşeşte să dicteze o carte-frescă a trăirilor sale din trupul care i-a devenit închisoare.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here