Descoperire de senzaţie care schimbă fizica

0
198

einsteinEinstein a greşit viteza luminii?

În anul 1905 marele fizician Albert Einstein a emis o teorie referitoare la viteza luminii, teză care a fost acceptată vreme de peste un secol. Acum, un alt fizician, James Franson a calculat că viteza luminii este de fapt mai mică decât cea calculată de Einstein.

Franson a descoperit acest lucru în urma studierii luminii particulelor supernovei SN 1987A care a venit cu 4,7 ore mai târziu decât se aşteptau cercetătorii, potrivit Daily Mail.

Einstein a calculat că viteza luminii rămâne constantă la valoarea de 186,282 de  mile pe oră (299,792 kilometri pe oră – n.red.), atunci când lumina călătoreşte prin vid.

Colapsul stelei din 1987 care a fost văzut de pe Pământ a declanşat o explozie de neutrini, particule elementare subatomice.

Potrivit lui Einstein, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu trei ore înainte de explozia de lumină optică şi, din acel moment, impulsurile de neutrini ar fi trebuit să ţină pasul, ambele călătorind cu viteza luminii.

Cu toate acestea, lumina optică a sosit la 7,7 ore după neutrini sau la 4,7 ore mai târziu decât ar fi trebuit, conform vitezei luminii calculate de Einstein.
Franson crede că întârzierea care ar fi produs încetinirea luminii a fost cauzată de „polarizarea în vid”.

Dacă determinările doctorului James Franson vor fi confirmate, atunci oamenii de ştiinţă vor trebui să recalculeze totul, de la distanţa până la Soare şi până la obiectele cele mai îndepărtate din alte galaxii.

Revista Lumea, An XX Nr. 10 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.