Remedii naturale pentru depresie

0
730

depresiaDepresia este definită ca o stare sufletească (patologică) de tristețe asociată cu neliniște. Această stare prezintă o varietate de cauze și simptome. Dacă traversați o perioadă scurtă de tristețe, preparatele naturiste vă pot îmbunătăți starea de spirit. Dacă această stare se permanentizează și se extinde temporal, trebuie consultat medicul. Printre simptomele comune ale depresiei se remarcă:

  • pierderea interesului pentru plăcerile zilnice
  • lipsa apetitului sau, din contră, un apetit exagerat
  • nepăsare
  • irascibilitate
  • senzație de neajutorare
  • dispoziție proastă
  • insomnie sau, opus, somn îndelungat

Există plante medicinale care ajută în astfel de cazuri. Însă, acestea trebuie consumate după un sfat avizat și pe durata recomandată de specialist. De la caz la caz, ele sunt asociate între ele sau cu alte capsule.

Seara, după masă, puteți consuma o infuzie din frunze de levănțică, frunze de rozmarin, flori de mușețel roman (Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis), muguri florali de portocal amar și plantă întreagă (fără rădăcină) de cimbrișor. Pentru infuzie se amestecă toate aceste plante și se ia o lingură pentru o cană de ceai de 250 ml. Se lasă la infuzat acoperit timp de 5 minute. Puteți urma o cură de o săptămână și cu următorul ceai revigorant din amestec de plante uscate, de trei ori pe zi: verbină, crețișor, pelin și rozmarin. Infuzia de limba-mielului stimulează și fortifică sistemul nervos, ameliorând depresia. Acesta induce și o stare de bună dispoziție în momentele stresante. Limba-mielului se poate asocia cu floarea pasiunii (Passiflora incarnata).

Depresia – o maladie ce poate fi evitată

În timpul depresiei energia fizică și cea emoțională sunt la nivel minim. O dietă cu fructe și legume crude, semințe, nuci și alimente bogate în vitamina B previne maladia. Un stil de viață sănătos cu exerciții sportive și o cantitate mai mică de stimulente nervoase (cofeină, alcool, tutun), pot fi extrem de eficiente. Tinctura de ovăz sălbatic (Avena sativa) este un tratament tradițional pentru depresie. Uleiurile esențiale ajută la surmontarea stărilor de deprimare, ele putând fi adăugate în lampa de aromaterapie sau folosite pentru baie și masaj. Folosiți ulei esențial de trandafir, de rozmarin sau un amestec din ulei esențial de lemn de santal cu ulei de măghiran și de levănțică.

Cătușa (Ballota nigra) este, de asemenea, o plantă recunoscută pentru proprietățile sale sedative, anxiolitice și antidepresive. Este utilă atât în cazul depresiei, angoaselor și a tulburărilor nervoase, cât și în cazul disfuncțiilor cauzate de menopauză. Vârfurile înflorite de sunătoare au efecte antidepresive și soporifice (produc somn). Hipericina prezentă în sunătoare este o substanță care acționează în normalizarea neurotransmițătorilor implicați în modularea dispoziției. Studiile clinice i-au demonstrat eficacitatea în tratarea depresiei ușoare, mai ales a celei „reacționale” (cauzate de situația materială și afectivă dificile). Sunătoarea ameliorează calitatea somnului și atenuează stresul și anxietatea.

Te invită să vezi și Uleiuri naturale pentru diverse afecțiuni.

Mihaela Mușetescu