Denutriţia vârstnicului, între mit si realitate

0
223
Denutritia pozaLa vârstnici, senzaţia de saţietate se instalează mai repede, iar riscul de denutriţie este mai ridicat.

Persoanele vârstnice nu mănâncă suficient pentru a-şi acoperi nevoile nutriţionale zilnice. Odată cu îmbătrânirea apar o serie de modificări degenerative, care determină inclusiv o scădere a capacităţii sistemului digestiv de a mai procesa alimentele, ducând la dificultăţi de absorbţie a vitaminelor şi nutrienţilor. Totodată, începe să se dezvolte şi o serie de intoleranţe alimentare, de exemplu intoleranţa la lactoză, care conduce la diminuarea apetitului şi la un risc de denutriţie secundară.

Principalele modificări ale sistemului digestiv sunt:

1. diminuarea senzaţiei de sete

2. degradarea danturii

3. alterarea gustului şi a mirosului

4. apariţia constipaţiei

5. scăderea secreţiei glandelor digestive şi apariţia atrofiei mucoasei organelor digestive, acestea conducând la o digestie incompletă a alimentelor.

Nevoile alimentare

Există reguli de bază ce trebuie urmate pentru a putea preveni denutriţia. Necesarul caloric recomandat este de 30 kiloca lori i/kg corp zilnic (de exemplu: pentru o persoană de 60 kg, necesarul zilnic este de 1.800 kilocalorii). Proteinele sunt importante pentru dieta persoanele vârstnice, necesarul zilnic fiind de 1 g de proteine per kg corp pe zi. Cantitatea de lipide trebuie limitată în alimentaţia persoanelor vârstnice, din cauza riscului de dezvoltare a aterosclerozei.

Norma zilnică de grăsimi pentru persoanele vârstnice este între 60 – 75 g pe zi. Glucidele sunt sursa principală de energie a organismului. Există două categorii de glucide: glucidele complexe, care se găsesc în produsele vegetale şi în cereale, şi glucidele simple (fructoza, lactoza). Primele conţin şi vitamine, minerale şi fibre, şi ideal ar fi ca aportul de glucide să se facă pe baza acestora complexe.

 Vitaminele

Sunt esenţiale în dieta vârstnicilor. Necesarul zilnic de vitamina D este de 10 micrograme/zi. Şi vitaminele B12, B6, acidul folie şi vitamina C trebuie su-plimentate. Necesarul zilnic de vitamina Ceste de 70 g/zi.

Mineralele sunt la fel de importante ca şi vitaminele, în dieta zilnică. Magneziul este indispensabil pentru buna funcţionare a muşchilor şi a creierului, iar necesarul zilnic de magneziu este de 480 mg/zi. Necesarul zilnic de calciu este de 1000-1200 g/zi.

Fibrele ajută la combaterea constipaţiei. Alimentele bogate în fibre sunt: lintea, fasolea, dovleacul, cartofii fierţi, avocado, pastele, fructele cu coajă, cerealele inte-grale. Necesarul zilnic de fibre pentru o persoană de 60 kg este de 25-30 g fibre/zi.

Diagnosticarea

Mai mult de 50% din populaţia vârstnică este afectată de denutriţie. Simptomele care indică denutriţia sunt: scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, dezorientarea şi confuzia.

12 semne de alertă, ce pot anunţa denutriţia:

1. lipsa banilor pentru mâncare pierderea autonomiei fizice şi psihice solitudine, depresie, pierderea celor apropiaţi

2. probleme buco-dentare regimuri restrictive probleme de deglutiţie constipaţie

3. asigurarea a numai 2 mese pe zi mai mult de 3 medicamente luate în tratamentul zilnic

4. pierderea a 2 kgîn mai puţin de o lună sau a 4 kg în 6 luni

 5. albumina sanguină sub 35 g/l

6. toate afecţiunile acute care necesită resurse energetice şi nutriţionale importante.

Prevenţia

Cantitatea de mâncare consumată trebuie să fie adaptată la nivelul de activitate fizică pe care persoana o desfăşoară, la starea sa de sănătate, dar şi la nevoile sale nutriţionale. Consumaţi zilnic fructe şi legume pentru asigurarea aportului de fibre, vitamine, săruri şi minerale, dar şi lactate ce conţin calciul necesar în prevenţia osteoporozei. Nu neglijaţi legumele uscate, orezul, cartofii, pâinea, pastele ori cerealele integrale, care aduc un aport important de energie.

Pierderea musculaturii, starea de oboseală cronică, riscul crescut de căderi, vulnerabilitatea la infecţii sau agravarea unor boli cronice sunt toate consecinţe ale denutriţiei asupra stării de sănătate a vârstnicului.

Nu neglijaţi legumele uscate, orezul cartofii, pâinea, pastele ori cerealele integrale, care aduc un aport important de energie.

 Dr. IOANA ALMAŞ, Medic specialist geriatrie, INGG Ana-Aslan, Donainfo, nr. 53/2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here