Delicatese cu multiple valențe terapeutice – SPARANGHELUL

0
542

SparanghelulSparanghelul – Leguma-medicament cu beneficii nutritive 

Descrierea plantei

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o delicatesă alimentară cu multiple valențe terapeutice, originară din Extremul Orient. Este cultivat încă din epoca antică și este menționat în scrierile de științe naturale ale lui Galen, Cato, Columella, Pliniu cel Bătrân, Dioscoride. Grecii și romanii utilizau această legumă verde pentru afecțiuni hepatice și colici. De asemenea, se recomandă în tulburări funcționale ale vezicii urinare, celor cu afecțiuni cardiace sau în cazul insuficienței renale. Sparanghelul conține asparagină, o substanță esențială în diviziunea și refacerea celulelor organismului.

Nu este lesne de confundat cu planta ornamentală, deși denumirile latinești (asparagus) sunt asemănătoare. De la leguma-sparanghel se consumă lujerul, iar coaja fibroasă se înlătură. Cu cât este mai tânăr, cu atât se poate folosi mai mult din el. Am întâlnit mai multe rețete cu preparate pe bază de sparanghel. Unele recomandă opărirea lui timp de maximum 5 minute, în altele, dimpotrivă, se preferă un timp de fierbere mai îndelungat, de 15-20 de minute. Alte persoane îl consumă crud, în diverse aperitive.
Nu numai lujerul este comestibil, ci și fructele roșii ale plantei. Semințele pot fi măcinate și fierte în apă, obținându-se un surogat de cafea.

Sparanghelul – compoziție și proprietăți

Mugurii și lăstarii de sparanghel conțin substanțe nutritive (proteine, lipide, glucide) și vitamine (A, C, B1, B2, acid folic). În plus, planta are săruri minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, iod, cupru, sulf, zinc etc.). Apa, enzimele, celuloza, asparagina, carotenul, fitohormoni, metilmercaptanul au rol important în procesele metabolice. Putem prepara această legumă în feluri variate, decocturi, siropuri, sucuri, tincturi, fiertură de rizomi.

Este apreciată pentru acțiunile sale diuretice, depurative, detoxifiante, remineralizante, calmante, laxative. Sparanghelul este un excelent fluidifiant sanguin, el curățând sângele de resturi toxice și de grăsimi, care se acumulează o dată cu vârsta. De asemenea, este un bun drenor renal, hepatic, intestinal, pulmonar, tegumentar. În caz de anemie, astenie fizică și intelectuală, gută, artrită, reumatism, insuficiență renală sau hepatică este necesară o cură cu sparanghel.

Preparate eficiente

Ceaiul (decoct) poate fi preparat în mai multe moduri.

  • Un pumn de lăstar verzi la un litru de apă, fierte o jumătate de oră, consumat de 2 ori pe zi.
  • 20 g de lăstari tineri fierți pentru o jumătate de oră în un litru de apă, cantitate care se bea fracționată în patru reprize de-a lungul zilei.

În caz de colici gastrointestinale și colici renale se recomandă o tinctură, simplu de preparat acasă, din care se iau 5-10 picături pe zi.

Tinctură din rădăcină de sparanghel

  • Rădăcina se macerează în alcool de 90 de grade (1 parte rădăcină și 3 părți alcool) la temperatura camerei. Se ține amestecul două săptămâni, agitând sticla sau recipientul.

Sparanghelul ameliorează bronșita cronică, dermatozele, astenia fizică și intelectuală, palpitațiile. Sparanghelul este legumă-medicament cu beneficii nutritive, este un aliment recomandat în curele de slăbire. Stimulează memoria, relaxează nervii tensionați și îmbunătățește vederea. În combinație cu suc de morcovi, castraveți și sfeclă roșie, sucul de sparanghel calmează durerile reumatice.
Un remediu tradițional în caz de înghițire accidentală a unor obiecte ascuțite îl constituie fiertura din rizomi. Se fierb 2 kg de rizomi până devin păstoși, ca o ciulama, și se mănâncă până la eliminarea problemei. Împotriva palpitațiilor se recomandă băile de mâini și de picioare cu vârfuri zdrobite și lăstari verzi.

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Te invit să citești și Plante condimentare – Sănătatea din farfuria zilnică.

Mihaela Mușetescu