Deficitul de magneziu – o problemă deschisă

0
349
magneziuChiar dacă în România nu există date statistice oficiale care să ateste existenţa unui deficit major de magneziu în organismul uman, destul de mulţi oameni se plâng de oboseală, epuizare, nivel scăzut de energie ori nervozitate.

În SUA, între 50 şi 80% dintre americani se confruntă cu simptomele mai sus enunţate, fiindcă, după potasiu, magneziul face parte din categoria mineralelor fără de care corpul uman nu ar da randament.

Pentru o funcţionare optimă a oganismului nostru şi pentru a face face cu brio provocărilor cotidiene nutriţioniştii ne recomandă să consumăm o doză de 310-420 mg pe zi, dar există şi alte voci care recomandă 1000 mg de magneziu pe zi.

Peste 300 de funcţii diferite de o importanţă majoră în corpul unei persoane pot fi acoperite prin intermediul magneziului, întrucât el echilibrează sistemul nervos şi întregul sistem muscular.

Organismul unei persoane adulte conţine în jur de 300-500 mg de magneziu.

Dintre acesta aproximativ 60% din totalul de magneziu este depozitat în oase. Magneziul face parte din compoziţia plasmei din sânge care poate fi găsită în muşchii scheletici ai inimii, sistem nervos şi mai ales în ficat. O cantitate de 80% din magneziul seric este ionizat şi dispersabil, iar restul este legat de proteine.

Rolul magneziului este de a metaboliza carbohidraţii, de a regla ritmul cardiac, de a combate stresul şi menţine sănătatea oaselor, a dinţilor şi a ţesutului muscular, subliniază specialiştii.

Pentru a preveni deficienţa de magneziu este de preferat să consumăm alimente bogate în magneziu, după cum urmează: seminţe de dovleac, seminţe uscate de pepene verde, seminţe de floarea soarelui, alune, ciocolată neagră, somon, fasole neagră, spanac gătit, nuci braziliene, orez brun, anghinare.

Un regim alimentar nesănătos poate fi una din principalele cauze ale deficitului de magneziu din organism.

Faptul că oamenii nu consumă frecvent alimente ce conţin suficient magneziu (cum ar fi migdale, fasole, cacao, alune, nuci) determină apariţia depresiei, anxietăţii, tensiunilor musculare, problemelor cu digestia şi nu numai.

Persoanele al căror organism nu asimilează această substanţă şi care se confruntă cu stres emoţional sau fizic sunt cele mai predispuse la carenţe ale magneziului.

Obiceiuri nesănătoase precum consumul regulat de băuturi carbogazoase ce absorb magneziul din organism, consumul constant de alcool ori excesul de cafea sau alte produse ce conţin cofeină conduc la apariţia deficienţei de magneziu din organism, şi prin urmare la apariţia unui regim de viaţă haotic.

Alex. G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.